Drapstiltalte nordmenn tror forholdene blir verre

Joshu French (t.v.) og Tjostolv Moland under første dag av rettssaken der de står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. De to tror ikke forholdene rundt rettssaken vil bli særlig bedre. Foto: Foto: Vegar Vatn / SCANPIX Les mer Lukk

<pSkjellsord og mynter haglet da de to drapstiltalte nordmennene i Kongo ble ført til fots mellom fengselet og rettssalen. Ingen av dem regner med at situasjonen skal bli særlig bedre.</p

Politifolk og soldater marsjerte på begge sider av drapstiltalte Tjostolv Moland og Joshua French da de ble ført til og fra rettslokalet fredag.

French og Moland var lenket sammen med håndjern, og en stor gruppe demonstranter fulgte etter på begge sider av gata.

Nordmennene ble blant annet kalt mordere og ble truffet av mynter.

På veien tilbake til fengselet, etter at domstolen tok en pause til tirsdag, ble stemningen så spent at en offiser bestemte at det ikke var trygt å fortsette til fots. Nordmennene ble dermed transportert i en bil resten av veien til fengselet.

Kastet mynter

– Lynsjemobben kom opp på siden av oss og begynte å bli voldsomme. De ropte og kastet mynter på oss. Og det kommer til å eskalere. Myntkastingen, lynsjemobben og alt. Det er jeg helt sikker på, sier Joshua French (27) til NTB i fengselet lørdag.

French og Moland hadde ikke fått vite at de skulle føres gjennom Kisangani til fots med marsjerende soldater og politifolk rundt seg.

– Jeg synes det var unødvendig, men det kom ikke som noen overraskelse. De siste tre månedene har vi hele tiden blitt overrasket over hvor langt de har latt det gå. Det var helt klart en politisk grunn til det, sier French.

UDs utsending i Kisangani Christian Larssen har tatt opp forholdene rundt transporten med viseguvernøren i Kisangani, og sier han forventer at nordmennenes sikkerhet blir ivaretatt av domstolen.

En lettelse

På rettssakens første dag tok nordmennenes forsvarer, André Kibambe, for seg rekken av beviser som påtalemyndigheten har bygget tiltalen på og hevdet at de ikke holder mål.

Nordmennene er glade for at saken har startet etter en rekke utsettelser.

– Det er en lettelse å endelig komme i gang. Alle utsettelsene har vært veldig unødvendige. Vi gjorde det bra i fredag, og jeg er bedre til mote. Nå avhenger det hele av dommerne, og vi har tillit til at dommerne gjør det som er rettslig riktig, sier French.

Han er hundre prosent sikker på at han og Tjostolv Moland (28) vil bli frikjent om rettssaken følger grunnleggende rettsprinsipper.

– Advokatene våre gjør en god jobb. De holder internasjonal klasse, sier French.

– Fabrikkerer bevis

Nordmennene langer ut mot etterforskningen som er gjort og personene som er ansvarlige for den.

– Etterforskningsledelsen fabrikkerer bevis mot oss, og vi må hele tiden slå tilbake. Det er slitsomt. Vi har også levert en liste med brudd på menneskerettighetene vi mener er begått.

Den første natten i fengselet etter at saken startet var stort sett som alle andre for nordmennene.

– Våre medfanger har fått med seg det som har skjedd. Ryktet har gått om at vi gjorde en god sak, og at aktoratet gjorde en mindre god sak, så stemningen var litt endret. Normalt ligger jeg lenge og leser før jeg sovner, men i går var jeg sliten og sovnet tidlig, sier French.

Moland og French vil ikke si noe om fremtidsplanene hvis de blir frikjent.

– Å komme ut av landet er det jeg bryr meg om i første omgang. Så får alt annet komme senere, sier French. (©NTB)