Selvmordsaksjon ved ISAF-base

En skadd Afghansk kvinne får behandling på sykehuset i Kabul etter bombeangrepet på ISAF lørdag morgen. Les mer Lukk

<pMinst sju mennesker ble drept og flere titalls såret da en selvmordsbomber sprengte bilen sin i lufta utenfor en ISAF-base i Kabul lørdag.</p

Angrepet skjedde i det tungt bevoktede diplomatiske hovedkvarteret i den afghanske hovedstaden, bare fem dager før landet skal velge president.

Selvmordsbomberen klarte å komme seg forbi flere afghanske politiposter som beskytter området, og nådde fram til porten inn til den NATO-ledede ISAF-styrkens base.

Sju mennesker ble drept i angrepet, ifølge det afghanske forsvarsdepartementet. 96 mennesker ble såret, hvorav fem var utenlandske soldater, ifølge afghanske myndigheter.

Flesteparten av de sårede fikk kun lettere skader.

Sivile ofre

En talsmann for Taliban sier de sto bak angrepet.

– Målet var den amerikanske ambassaden men vi kunne ikke nå den.

Selvmordsbomberens bil eksploderte nær ISAF-hovedkvarteret og drepte flere utenlandske soldater, hevder talsmannen Zabihullah Mujahid på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier at det ble brukt et halvt tonn med sprengstoff i bilbomben.

Alle de drepte skal ha vært sivile, og det samme er mange av de sårede. Blant disse var flere barn, som ofte går i gatene utenfor militærbasen for å selge tyggegummi til utlendinger.

En ISAF-talsmann opplyser at også utenlandske soldater ble såret i aksjonen.

Eksplosjonen blåste ut vinduer så langt bort som en halv kilometer fra åstedet.

Angrepet rammet Wazir Akbar Khan-kvarteret der blant andre USA og Storbritannia har sine ambassader. I samme område ligger også presidentens palass og hovedkvarterene til de største utenlandske organisasjonene.

Vil ødelegge valget

Taliban har lovet å ødelegge for presidentvalget torsdag neste uke, der sittende president Hamid Karzai er ventet å bli gjenvalgt.

Både den afghanske og den amerikanske hæren, samt NATO har bidratt til å trappe opp sikkerheten i Afghanistan i forbindelse med valget. Likevel vil trolig mange afghanere være forhindret fra å stemme på grunn av krigshandlinger og vold.

De siste ukene har Taliban skutt flere raketter mot Kabul, men byen har likevel vært relativt rolig det siste halvåret.

I februar gjennomførte Taliban et stort angrep mot regjeringsbygninger i byen, og nesten 30 mennesker, deriblant åtte angripere, ble drept.