46 såret i bombeeksplosjon i Spania

Politiet etterforsker åstedet hvor bilbomben gikk av i Spania i morges. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pEi bilbombe gikk onsdag morgen av i den spanske byen Burgos. Ifølge politiet er det et under at 46 personer slapp fra eksplosjonen med bare lettere skader.</p

De fleste ble skadd som følge av at de ble truffet av glassplinter, melder nyhetsbyrået Europa press. 22 kvinner og seks barn som bodde i bygningen er blant de sårede.

Bomba eksploderte 4.30 lokal tid utenfor det spanske gendarmeriets lokaler i Burgos, som er hovedstad i provinsen ved samme navn i Nord-Spania.

Hele den 14 etasjer høye bygningen ble onsdag morgen evakuert, og 46 personer har pådratt seg mindre skader.

Eksplosjonen ødela store deler av fasaden på bygningen og etterlot seg et stort krater. Politiet mener flere liv kunne gått tapt. Bilen der bomba var plassert, ble flyttet 70 meter av eksplosjonen.

– Alle vinduene er knust, og bygningen har fått store skader. Det er nesten et mirakel at ingen fikk alvorligere skader, sier en talsmann for gendarmeriet.

– Målet var drap

Politiet antar at den baskiske separatistbevegelsen ETA står bak angrepet, melder Europa press. ETA ringer i de fleste tilfeller og advarer om aksjoner på forhånd, men denne gangen har ikke politiet mottatt noen telefon, forteller regjeringens utsending til Castilla y Leon-regionen, Miguel Alejo,

– Det kan derfor se ut som om målet var å drepe, mener Alejo.

EU fordømte angrepet i harde ordelag onsdag.

– Vi fordømmer dette angrepet på sterkeste og håper de sårede kommer seg raskt. Vi står sammen med de demokratiske institusjonene i Spania mot terrorisme, sier EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso.

50 år med ETA

ETA anklages for å ha drept mer enn 800 personer i sin kamp for baskisk uavhengighet i Nord-Spania og Sør-Frankrike. Det er i år 50 år siden gruppen ble grunnlagt, men ETA gjennomførte sitt første politiske drap først i 1968.

Bevegelsens angrep er ofte rettet mot politiet og hæren, men en rekke medlemmer av ETAs ledelse er blitt arrestert den siste tiden, og eksperter sier at gruppen er svekket.

Men ifølge et dokument som har kommet kanalen TVE i hende, er ETA like innbitt i kampen for baskisk uavhengighet som før.

– Et uavhengig Baskerland er deres uomstøtelige mål. Bare da vil ETA stanse drapene, står det å lese i dokumentet, ifølge TVE. (©NTB)


View Larger Map