– Ikke lenger nødvendig med influensaprøver

VIL IKKE TESTE: Tilfellene av såkalt svineinfluensa er blitt så mange at sykehus helst ikke vil analysere prøver av folk med influensasymptomer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) Les mer Lukk

<pHelsemyndighetene mener det ikke lenger er nødvendig å teste folk for influensasmitte.</p

Tilfellene av såkalt svineinfluensa er blitt så mange at Sykehuset Østfold helst ikke vil analysere prøver av folk med influensasymptomer, melder NRK.

Det samme er tilfelle ved de fleste andre sykehus i landet, og årsaken er at analysene ikke lenger har noen hensikt, sier kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen ved Sykehuset Østfold.

– Vi har fått anbefalinger fra sentrale myndigheter om at det ikke lenger er nødvendig å ta prøver. Det er ikke så viktig å vite hva slags influensa det er snakk om, sier Erlandsen til NRK.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet bekrefter at sykehusene over hele landet er anbefalt å teste langt færre for det nye H1N1-viruset.

– Det er dårlig bruk av ressurser å teste og analysere, mener man. I dag er det så lite annen type influensa at vi kan gå ut i fra at de som får influensasymptomer, er smittet av den nye epidemien, sier han.

Kan bli smittet flere ganger

Samtidig skriver Bergens Tidende at man kan bli smittet av H1N1-viruset flere ganger grunnen er at det nye viruset er så forskjellig fra influensavirusene som har herjet de siste årene.

– Det kan hende at man ikke blir fullstendig immun første gang man blir smittet av et virus som ikke ligner noe man har vært smittet av tidligere, sier seniorforsker Olav Hungnes ved virusavdelingen til Folkehelseinstituttet.

– Det er det samme som med vaksiner: Når man vaksinerer barn, vil man som oftest gjøre det to ganger for å få full effekt, sier Hungnes.

Selv smittede som har vært syke og utviklet full immunitet mot dagens H1N1-virus, er ikke garantert immunitet mot framtidige utgaver av viruset. Mens de variantene av viruset som mennesker er blitt motstandsdyktige mot, vil forsvinne, vil nye varianter overta.

– Når det har gått en tid og viruset stadig møter immune personer, vil det lønne seg for viruset å forandre seg, sier Hungnes. (©NTB)