- Island får ingen snarvei til EU

Sveriges utenriksminister Carl Bildt presiserer at Island ikke vil oppleve noen forskjellsbehandling. Her fra en pressekonferanse med Islands utenriksminister Ossur Skarphedinsson tidligere i juni da landet formelt overleverte sin EU-søknad. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pEU forsøkte mandag å berolige søkerland på Balkan om at det ikke blir noen forskjellsbehandling.</p

– Det finnes ingen snarvei til EU-medlemskap for Island, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt. EU forsøkte mandag å berolige søkerland på Balkan om at det ikke blir noen forskjellsbehandling.

Men EUs utenriksministre er også klare på at Islands medlemskapsforhandlinger kan gå raskt.

– Dersom en, slik som Island, er medlem av både EØS og Schengen, har en alt kommet langt på vei, sa Bildt mandag.

Islands søknad om EU-medlemskap sto høyt på dagsordenen da Bildt ledet sitt første utenriksministermøte i Brussel etter at Sverige overtok formannskapet i unionen.

Ministrene fattet på møtet en formell beslutning om å sende søknaden videre til EU-kommisjonen for gjennomgang. Kommisjonen skal så gi Island status som kandidat til medlemskap.

Sniker i køen

Dermed passerer Islands søknad Albanias søknad som ble levert inn i april, men som fremdeles ikke er sendt videre.

– Det handler ikke om at et land får privilegier, alle land blir behandlet likt og rettferdig, sa Storbritannias utenriksminister David Miliband mandag.

Han understreket at han ikke vil tolerere ekspressbehandling av Island søknad, på bekostning av søkerlandene på Balkan.

Det er ventet at en rask ekspedering av Islands søknad kan provosere land som allerede venter på innpass i EU. Forhandlingene med Kroatia, som leverte sin søknad i 2003, er nesten i havn, men treneres av en grensestrid med nabolandet Slovenia. Makedonias søknad, som ble levert i desember, bremses av en navnestrid med Hellas.

Mens Tyrkia, som leverte sin søknad i 1987, allerede har klaget på forskjellsbehandling i den demokratiske europeiske klubben.

Ligger foran

Men en rekke av EUs medlemsland i nord ønsker å få Island raskt inn i varmen.

– Island ligger langt foran alle de andre kandidatlandene og har alt tatt hensyn til omtrent 70 prosent av EUs lover, sa Litauens utenriksminister Vygaudas Usackas mandag.

– Jeg håper våre venner og partnere på Balkan vil forstå det, la han til.

Finlands utenriksminister Alexander Stubb advarte søkerland på Balkan mot å tenke for mye på hva som skjer med Islands søknad.

– En kan ikke bli bitter når andre land forsøker å bli medlem av EU. En kommer alltid inn i henhold til sine egne prestasjoner, påpekte han. (©NTB)