Gikk av som guvernør

Sarah Palin holdt sin avskjedstale i byen Fairbanks søndag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pSarah Palin gikk søndag av som guvernør i delstaten Alaska i USA.</p

I en avskjedstale som kunne minne mye om et valgkampinnlegg, var Palin søndag tilbakeholden med informasjon om hva hun nå vil foreta seg. Hun antydet at hun vil fortsette sitt politiske virke på en større arena enn grisgrendte Alaska.

– Etter å ha tatt denne avgjørelsen vil jeg være i stand til å kjempe enda hardere for dere, for det som er rett, og for sannheten, sa Palin.

Rundt 5.000 tilhengere hadde møtt fram for å høre talen hennes i Pioneer Park i sentrum av byen Fairbanks.

– Enkelte velger fremdeles ikke å lytte til hvorfor jeg tok denne avgjørelsen. Jeg vil stake ut en ny kurs og fremme delstaten, sa Palin.

Siden hun sammen med John McCain tapte presidentvalget i høst, har Palin stadig gått til angrep på mediene, som hun mener er fiendtlig innstilt overfor henne. I avskjedstalen benyttet hun anledningen til å komme med et siste stikk til journalistene.

– Demokratiet er avhengig av dere. Det er derfor våre soldater er villige til å dø for dere. Så hva med å hedre amerikanske soldater ved å slutte å finne på ting, sa Palin.

Mulig presidentkandidat

Hun har tidligere nevnt en rekke årsaker til at hun trekker seg. En av dem er de over 20 anklagene om såkalte etiske lovbrudd, en annen at hun ikke ønsker å være politisk lammet den siste tiden som guvernør. Hun har også sagt at hun har fått «et høyere kall», et utsagn som har bidratt til å sette fart i spekulasjonene om Palins presidentambisjoner.

Palin var nokså ukjent utenfor Alaska da Republikanernes presidentkandidat John McCain plukket henne ut som visepresidentkandidat i fjor. Flere kommentatorer regner med at hun vil kaste seg inn i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012.

I mellomtida er det ventet at hun vil skrive bok.

Upopulær i Alaska

Samtidig viser det seg at Palin er blitt stadig mer upopulær blant velgerne i USA den siste tida. Bare 40 prosent av innbyggerne i Alaska gir henne godkjent i en ny meningsmåling i The Washington Post. 53 prosent av de spurte er ikke fornøyd med innsatsen hennes.

I hjemstaten er hun anklaget for et titall brudd på bestemmelsene i embetsmannsloven.

Palin har sagt at de «absurde» anklagene har kostet henne flere millioner kroner i advokatsalærer, og hennes tilhengere har derfor opprettet et fond for å bistå henne økonomisk. Ifølge lokale medier viser det seg imidlertid at dette fondet i seg selv kan utgjøre et brudd på regelverket.

Viseguvernør Sean Parnell overtar som guvernør etter Palin. (©NTB)