Mobiltelefon avslører sjelden sykdom

REDDER LIV: Takket være en mobiltelefon med kamera klarte leger ved St. Olavs hospital i Trondheim å avsløre en sjelden sykdom hos en kvinnelig pasient. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pLeger ved St. Olavs hospital i Trondheim kan takke en mobiltelefon med kamera for avsløringen av Raynauds fenomen hos en kvinnelig pasient.</p

Det er i siste utgave av British Medical Journal (BMJ) at saken er gjort kjent, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vanlige mobiltelefoner med kamera gir bilder av god kvalitet, som kan hjelpe leger til å stille diagnoser, heter det i rapporten.

Saken handler om en 25 år gammel gravid kvinne. Hun fortalte legene at hun fikk en stikkende smerte i brystene hver gang hun ble kald på fingrene, tærne eller brystvortene, for eksempel ved å spasere barbeint eller ved å dusje.

Smertene varte vanligvis mellom 5 og 15 minutter og var så enorme at hun begynte å gråte. Hun merket også at brystvortene endret farge fra hvit til blå når smerten økte, og deretter til rødt, før hun fikk en nummen følelse.

Kvinnen benyttet sin egen mobiltelefon til å ta bilder av alle disse stadiene, og presenterte bildene for legene. Legene kunne deretter benytte bildene til å stille diagnosen Raynauds fenomen. Kvinnen fikk deretter behandling, og var symptomfri etter en uke. (©NTB)

Les også: Ba Twitter ta hensyn til iranske demonstranter

Les også: Økende kortmisbruk

Les også: Ring på jobbens regning