- Stappet glass med pepper i munnen på barna

Rettsaken mot en far som anklages for å ha utsatt familien sin for flere ugjerninger i Uppsala i Sverige. Tegningen viser faren (t.h) med moren og barna. Illustrasjon: Lotta Jarlsdotter/ SCANPIX Les mer Lukk

<pI et halvt år skal faren ha holdt sine fire barn innestengt i leiligheten i Uppsala i Sverige.</p

– Jeg lurte på hvorfor vi ikke fikk gå ut og leke som andre barn, sier en av sønnene.

Mellom september 2003 og mars 2004 skal ikke barna til 58-åringen én enste gang ha fått lov til å forlate leiligheten de bodde i, skriver Expressen.

– Jeg lurte på hvorfor vi ikke fikk lov til å gå ut å leke som andre barn. Vi måtte alltid leke stille leker. En gang jeg lagde bråk og lo høyt, tok han meg hardt i armen og dro meg inn på et annet rom. Der stappet han et glass med pepper inn i munnen på meg, fortalte en av sønnene i retten torsdag.

Gutten, som den gang var elleve år gammel, forteller at han ofte sto og gråt ved vinduet på badet mens han så på at andre barn lekte utenfor.

Barna ble ifølge dem selv gitt mat og klær fra søppelkonteinere.

Tre av barna krever erstatning på til sammen 148.000 svenske kroner for frihetsberøvelse, blant annet tapt skolegang.

Den yngste datteren fikk ikke samme behandling som resten av barna og mener at hun ikke er blitt utsatt for frihetsberøvelse.

Lærte svensk

Den eldste datteren ga et følelsesladd vitneprov torsdag, der hun fortalte om hvordan hun ble påvirket av ikke å få leve et normalt liv.

Hun sa ifølge Uppsala Nya Tidning at moren flere ganger forsøkte å overtale faren til å la barna få gå på skolen, men at han aldri ville gå med på det.

Årsaken til at han holdt barna innendørs skal ha vært at han mente at alle svensker var rasister.

I motsetning til brødrene snakker den eldste datteren svensk. Språket lærte hun seg ved hjelp av bøker og kassetter som moren ga henne.

Enormt press

Moren var sist ut i vitneboksen. Hun fortalte om det enorme presset hun og barna levde under.

Selv fikk hun kun forlate leiligheten for å kaste søppel, gå til vaskeriet og lignende ærender.

Ifølge moren truet ektemannen med å ta fra henne barna om hun ikke gjorde som han sa. Hver gang hun forsøkte å overtale mannen til å la barna gå på skolen, vanket det slag.

– Han var som en eneveldig hersker. Jeg spurte ham om hvorfor han ville ha barn, når han likevel insisterte på at de skulle holdes innelåst hele tiden, forklarte moren.

Faren nekter

Faren, som også er tiltalt for å ha truet med å drepe en av sønnene sine med kniv, nekter straffskyld. Han hevder at det var moren som insisterte på at barna ikke skulle gå på skolen.

58-åringen ble pågrepet og historien rullet opp da politiet ble tilkalt på grunn av bråk i leiligheten.

Egentlig skulle rettssaken startet i forrige uke, men uklarheter rundt mannens egentlige identitet førte til en ukes utsettelse. (©NTB