Hvor blir det av gründerne?

NHOs direktør for næringspolitikk, Petter H. Brubakk, mener fallet i nyetableringene er dramatisk. Foto: SCANPIX Les mer Lukk

<pFall i antall nyetableringer på 25 prosent.</p

Antall nyetableringer av foretak har falt nesten 25 prosent i årets andre kvartal, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

I fjorårets andre kvartal ble det etablert 8.411 foretak i Norge, mens det i samme periode i år ble etablert 6.331 foretak. Det viser tall som analyseselskapet Experian har utarbeidet for Nationen.

Nedgangen rammer alle typer næring og har skjedd i alle fylkene. Særlig merkbart har nedgangen vært i Rogaland, Sogn og Fjordane, Vest-Agder, Nord-Trøndelag og Aust-Agder, der det i andre kvartal i år ble etablert færre enn halvparten så mange foretak som i samme tidsrom i fjor.

– Når vi ser denne undersøkelsen i sammenheng med andre undersøkelser, for eksempel over antall konkurser og andelen personer som frykter å miste jobben, så underbygger det en konklusjon, nemlig at økonomien er inne i en særlig vanskelig situasjon, sier NHOs direktør for næringspolitikk, Petter H. Brubakk.

Han mener næringslivet nå er preget av frykt.

– Summen av alt som skjer er skremmende i seg selv. Det er bekymringsfullt at det etableres færre foretak, for det trenger vi både på kort og lang sikt. Og det er viktig at lysten til å satse ikke går tapt, sier Brubakk.

Innovasjon Norges direktør for strategi og kommunikasjon, Katinka Greve Leiner, er ikke overrasket over den negative utviklingen. Hun viser til stor risiko som et hinder for etablering. Likevel ser Innovasjon Norge en stor økning i søknader om etablererstipend, fra 683 søknader i første halvår i fjor, til 886 søknader i årets første halvår. (©NTB)