Frykter borgerkrig i Honduras

Kuppmakere sier Honduras' avsatte president Manuel Zelayavil bli arrestert dersom han returnerer til hjemlandet. Foto: MARIO LOPEZ / EPA / SCANPIX Les mer Lukk

<pSamtaler brøt sammen.</p

Costa Ricas president Oscar Arias frykter borgerkrig i Honduras hvis ikke partene i konflikten i landet kommer sammen til nye samtaler.

- Hva blir resultatet hvis noen skyter mot en soldat, og en soldat løsner skudd mot en væpnet medborger? Et blodbad som folket i Honduras ikke fortjener, advarte Arias søndag.

Da var det klart at samtalene mellom kuppmakerne i Honduras og mannen de har fjernet fra makten, president Manuel Zelaya, ikke hadde ført fram.

Kuppregimets representanter mener det ikke er fare for blodsutgytelser i Honduras, og de beskylder Oscar Arias for å skape panikk med sin advarsel. Men Zelaya sier han har begynt å organisere «indre motstand» i hjemlandet som skal bane vei for at han kan gjeninnsettes.

Han hevder han vil reise tilbake til Honduras neste helg, etter å ha vært i eksil siden kuppet 28. juni.

Avviste krav

Samtalene som har pågått i Costa Ricas hovedstad San José, brøt sammen da kuppregimets representanter avviste et kompromissforslag som Oscar Arias har foreslått.

Delegasjonen til Honduras midlertidige president Roberto Micheletti gjorde det klart at det var kravet om å gjeninnsette Zelaya som var deres viktigste ankepunkt.

- Det var ikke mulig å oppnå en tilfredsstillende avtale. Zelayas delegasjon godtok forslaget mitt fullt ut, men det gjorde ikke representantene til herr Roberto Micheletti, sa Arias.

Samlingsregjering

Arias' kompromissforslag går blant annet ut på at Zelaya skal få sitte som president ut den inneværende perioden. Videre skal valget i Honduras framskyndes med én måned til slutten av oktober, og representanter for de største politiske partiene i landet inviteres til å delta i en samlingsregjering.

Zelaya vil måtte overlate kontrollen over de væpnede styrkene til en valgdomstol én måned før valget, og han må droppe sine planer om å holde en rådgivende folkeavstemning om opprettelse av en grunnlovsforsamling.

Statskuppet i Honduras ble begrunnet med at Zelaya hadde gått ut over sine fullmakter da han forsøkte å gjennomføre folkeavstemningen, til tross for at høyesterett hadde erklært at den var grunnlovsstridig. Zelayas motstandere fryktet at målet til den venstreorienterte statslederen var en lovendring som ville gjøre det mulig å sitte som president i flere perioder.

Forsøker igjen

President og fredsprisvinner Oscar Arias, som forsøker å megle i konflikten, sa søndag at han håpet å få samtalene i gang igjen i løpet av tre dager. Manuel Zelaya sier han er åpen for å gjenoppta diskusjonene innen denne fristen.

Zelaya har ikke vært i hjemlandet Honduras siden han ble styrtet fra makten. Han har flere ganger varslet at hvis ikke samtalene i Costa Rica fører fram, så vil han på egen hånd reise tilbake til hjemlandet og forsøke å danne ny regjering, i åpen konkurranse med det sittende kuppregimet.

Overgangsregjeringen i Honduras forsikrer at den styrtede presidenten gjerne må reise hjem - men i så fall må han belage seg på å bli stilt for retten, tiltalt for forræderi og en rekke andre lovbrudd.

(NTB)