SMS-vitser ingen spøk i Pakistan

Et bilde av Pakistans president Asif Ali Zardari preger veggen ved en matstasjon for flyktninger fra Swat-dalen, men mange pakistanere har mistet troen på at Zardari er den rette til å styre landet. Vitsene om ham er mange, og nå forsøker regjeringen å stanse ryktespredningen ved å true med strenge straffer. Foto: REUTERS / Faisal Mahmood / SCANPIX Les mer Lukk

<pI Pakistan vil regjeringen sperre folk inne i opptil 14 år hvis de sprer vitser om landets president via mobilen.</p

Pakistanske myndigheter har sett seg lei på alle vitsene om president Asif Ali Zardari, en mann som mange pakistanere fortsatt mistenker for å være gjennomkorrupt.

I forrige uke kunngjorde innenriksminister Rehman Malik at politiet har fått beskjed om å spore opp tekstmeldinger og e-poster som «sverter landets politiske ledere».

I tillegg til å bli dømt til 14 års fengsel, risikerer lovbryterne å få eiendommene sine beslaglagt, opplyste Malik. Politiet vil også be om hjelp fra Interpol til å deportere vitsemakere og ryktespredere som viser seg å være utlendinger.

Zardari kom til makten etter at hans kone Benazir Bhutto ble drept i et attentat for halvannet år siden. Han er en av Pakistans rikeste menn og har tidligere måttet tilbringe flere år i eksil sammen med kona på grunn av korrupsjonsanklager.

Da han kom til makten, hadde han knapt noen politisk erfaring, men som Bhuttos enkemann var det lite som skulle til for å nå til topps i partiet hennes PPP.

– Passiv president

Siden han ble utpekt som landets president av nasjonalforsamlingen for ett år siden, har Zardari måttet tåle mye kritikk fra sine motstandere.

Mesteparten skyldes regjeringens manglende evne til å ta landets store økonomiske problemer.

I mange av vitsene blir Zardari fortsatt omtalt som «Herr 10 prosent», en betegnelse som henspiller på at han er mistenkt for å ha tatt imot store bestikkelser mens kona var statsminister i to perioder på 1990-tallet.

I en av vitsene fremstilles Zardari som elev ved en skole for demoner. Under oppropet gir alle elevene seg til kjenne, unntatt Zardari. Da læreren spør elevene hvor han er, svarer en elev at han har dratt for å rane Pakistan.

I en annen vits hevdes det at ordene som skremmer Zardari aller mest, er: «Bhutto lever fortsatt». Slagordet blir fortsatt brukt av Bhutto-tilhengere under valgmøtet.

Politisk vitsekultur

Det sirkulerer hundrevis av vitser om Zardari, men selv om de fleste er uskyldige, kan de få avgjørende konsekvenser for Zardaris politiske karriere.

– Vitser i pakistansk politisk kultur er en svært effektiv måte å svekke legitimiteten til makthaverne. Historisk er de blitt brukt av de svake og hjelpeløse mot de mektige, sier Rasool Bux Raees, politisk analytiker ved Universitetet i Lahore.

Både lokale medier og menneskerettighetsgrupper har rettet skarp kritikk mot den nye lovanvendelsen som kan føre til at pakistanske spøkefugler havner bak murene i årevis.

Tidligere i uka skrev den engelskspråklige avisa Nation at innenriksministerens kunngjøring viser at regjeringen er sterkt svekket. Den oppfordrer samtidig ledelsen i Zardaris parti PPP om å se nærmere på hvorfor ingen annen politiker er blitt så hardt rammet av ondsinnede anekdoter som Zardari.

Menneskerettsaktivister håper at lovforslaget vil bli stanset av høyesterett. (©NTB)