Nå skal de være store og personlige

Skal du anskaffe deg tatovering i år bør den være stor og personlig. (Foto: Colourbox) Les mer Lukk

<pSmå, masseproduserte «tribals» og tegn er på vei ut. </p

Tatoveringer er mer populært enn noen gang, og nå skal det være stort, gjennomført og personlig.

Kinesiske tegn og tribals er på vei ut av tattismoten. (Foto: Colourbox)

– Det har blitt klart mer populært med tatoveringer de siste årene. Vi ser at folk vil ha mer modne og gjennomtenkte motiver enn før. Det skal være unikt, personlig og ofte større enn det som var standard før, sier Tom-Erik Johansen, daglig leder på House of Pain i Oslo til NTB.

Ifølge ham er folk seg mer bevisst at dette blir en del av dem for resten av livet. Det handler om permanent, synlig pynting av kroppsdelen.

Til uka er det Tattoo Convention i Stavanger, der verdenskjente tatovører – artister – skal ha stands. Flere av dem har allerede fulle timelister for hele perioden de er i byen.

Ny teknologi

– De siste årene har vi merket en økning i interessen for artister som lager gode design. Her har utviklingen eksplodert de siste 20 årene. Utførelsen er mye bedre, og man kan få spesialdesignet avanserte og fine tatoveringer, sier Jan Tore Øygard, innehaver av Leading light i Sandnes og Stavanger. I år er han ansvarlig for Tattoo Convention.

– Vi har fått artister fra hele verden for å vise bredden innen tatovering: Teknikker, design og kulturer. Dessuten blir det flere show. Dette er en mulighet for de som er interessert til å få en ny innfallsvinkel på faget og mulighetene, sier Øygard.

Han bekrefter at den nye trenden er heldekkende tatoveringer.

– Folk kommer, gjerne med egen design, og spør hvor mye det koster å få hele armen, et lår eller ryggen tatovert. Stadig færre vil ha de små orientalske tegnene eller dibbeduttene i nakken, korsryggen eller på ankelen.

God utvikling

Samtidig som populariteten øker, er det også åpning for useriøse aktører i markedet. Tatovør er ikke en beskyttet tittel og forutsetter heller ingen formell utdanning. Likevel er daglig leder Sissel Finvold hos Oslo Kosmetiske Lasersenter overrasket over hvor mange det er som lar seg tatovere og angrer etterpå.

– De vanligste gruppene som kommer hit er de som har fått en tatovering i fylla på fredag og angrer på mandag, og så er det de som er 14-15 år, som har fått tatovering til tross for at det er ulovlig, sier Finvold.

Hun mener det er bra hvis trenden går mot mer gjennomtenkte valg.

– Vårt råd er at folk må bruke masse tid på å tenke plassering og motiv: «Er dette meg om ti-tjue år?» Tatoveringer er ikke like lekre når huden begynner å sige. En rose på overarmen eller brystet blir mer og mer langstilket med årene, sier Finvold.

Bransjeforening

For å sikre kundene trygghet, har mange seriøse utøvere gått sammen i bransjeorganisasjonen Norsk Tattoo Union.

– Vi har drevet i mange år og er svært seriøse. Vi firer ikke på aldersgrensa, her må man være 18 år for å få tatovering. Fulle folk blir avvist, sier Øygard.

Samme regler gjelder hos House of Pain:

– Vi sier fra hvis kundene kommer med noe vi tror de kan komme til å angre på. Av prinsipp tatoverer vi ikke noe fra halsen og opp eller på hendene, sier Tom-Erik Johansen (©NTB)