12-åring bundet og kneblet på speiderleir

ALVORLIG VOLDSEPISODE: Landsspeiderleiren Utopia ved Åndalsnes samler nær 8000 speidere fra 13 land. En tolv år gammel speider ble kneblet og dumpet i en «spykasse» under leiren. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pEn tolv år gammel speider ble kneblet og dumpet i en «spykasse» under landsspeiderleiren på Åndalsnes. – Slikt skal ikke skje i Speider’n, sier Speiderforbundet.</p

Generalsekretær Karen Johanne Strømstad i Norsk Speiderforbund synes saken er svært trist, og poengterer at Speiderforbundet tar saken svært alvorlig.

– Vi følger opp dette og har vært i kontakt med alle involverte helt siden like etter hendelsen. Vi arbeider nå for at slike hendelser ikke skal forekomme igjen og synes det er utrolig leit at dette skjedde, sier hun til NTB.

Stygg voldssak

Det var under landsleiren i Åndalsnes i forrige uke at en tolv år gammel gutt ble teipet på hender, føtter og ansiktet og deretter dumpet i kassen, ifølge Romsdals Budstikke.

«Spykassen», som har til hensikt å få den som sitter oppi til å bli svimmel og ustø, og kanskje nødt til å spy, var en aktivitet blant speiderne under leiren. 12-åringen hadde imidlertid ikke lyst til å bli plassert i kassen, men ble likevel tvunget oppi av to gutter på 13 og 14 år.

– Det var en utrolig stygg voldssak. Tolvåringen har hatt en veldig tøff påkjenning, sier politibetjent Richard Merlid til Romsdals Budstikke.

Merlid gir honnør til hjelpeapparatet i speiderforbundet som han mener håndterte saken godt da det ble kjent hva gutten hva var utsatt for.

Et trygt sted

Karen Johanne Strømstad i Speiderforbundet forklarer at den såkalte spykassen egentlig var ment som en morsom aktivitet under speiderleiren.

– Jeg har selv sett den, og sett at mange har syntes at det var morsomt å sitte i den, men det er selvsagt noe helt annet å bli bundet fast i den når du ikke vil, sier hun.

Strømstad synes det er ekstra ille at en voldssak kom opp under denne landsleiren, da relasjoner mellom mennesker var et av leirens hovedtemaer.

– Speideren skal være et sted hvor man har det trygt, slår hun fast.

Det er sendt melding om voldsepisoden til barnevernet i 13- og 14-åringens hjemkommuner. (©NTB)