Avviser konflikt-rykter med Obama

USA utenriksminister Hillary Clinton avviser at hun er skjøvet på sidelinjen i sitt forhold til president Barack Obama. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pUSAs utenriksminister Hillary Clinton avviser ryktene om at forholdet til Barack Obama skranter. Den tidligere presidentkandidaten insisterer på at hun spiller en viktig rolle i utformingen av USAs utenrikspolitikk.</p

Clinton ble tvunget til å forsvare sin ministergjerning under en pressekonferanse i Washington torsdag.

– Jeg har gjennomgående vært involvert i utformingen og iverksettingen av utenrikspolitikken vår, sa den tidligere senatoren og førstedamen.

Albueproblemer

Spørsmålene rundt Clintons rolle skyldes blant annet at hun har vært borte fra medias søkelys i en periode etter at hun brakk albuen i forrige måned. Men hun avviser at dette hindret henne i å gjøre sin stemme hørt i politiske saker.

– Jeg holder fokuset på arbeidet jeg gjør. Jeg brakk albuen, ikke strupehodet, sier Clinton.

Hun avviste også påstander om at forholdet til den tidligere rivalen Barack Obama ikke skal være godt.

– Jeg føler meg svært beæret og positiv når det gjelder mitt profesjonelle forhold til Det hvite hus, og mitt personlige forhold til president Obama, sa Clinton.

Delegert ansvar

Ministerens sykefravær er neppe hele forklaringen på at hun oppfattes å ha en tilbaketrukket rolle. Mye av det tradisjonelle skytteldiplomatiet er overtatt av spesialutsendinger, som George Mitchell i Midtøsten, og Richard Holbrooke som har fått ansvaret for Afghanistan og Pakistan.

Samtidig ser visepresident Joe Biden ut til å ha tatt ledelsen når det gjelder Irak, og flere medier spekulerer på om USAs nasjonale sikkerhetsråd har bidratt til å skyve Clinton ut på sidelinjen.

Utenriksministeren begynner fredag et besøk i India hvor hun blant annet skal diskutere en avtale om utveksling av atomteknologi. Senere reiser hun videre til Thailand hvor hun skal delta på en regional konferanse. (©NTB)