Tyskland og Russland vil trappe opp samarbeidet

Stemningen var tydeligvis god mellom Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Russlands president Dmitrij Medvedev da de to møttes utenfor München torsdag. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

<pRusslands president Dmitrij Medvedev og Tysklands forbundskansler Angela Merkel drøftet både styrket kamp mot organisert kriminalitet og økt økonomisk samarbeid da de møttes i München.</p

På en felles pressekonferanse sto de to lederne side om side og fordømte drapet på den russiske menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova, som dagen før ble bortført i Tsjetsjenia og funnet drept få timer senere.

Les også: Kidnappet og drept

Samtidig var møtet sterkt dominert av økonomiske spørsmål, ettersom begge landene ser det økonomiske samarbeidet som svært viktig.

På det vakre slottet Schleissheim utenfor München signerte Merkel og Medvedev en rekke økonomiske samarbeidsavtaler. Merkel fastholdt også at Tyskland og Russland vil arbeide sammen for å sikre Opels framtid.

– Magna gir Opel en sjanse, sa Merkel, med henvisning til den canadiske bildelprodusenten som ønsker å kjøpe Opel ved hjelp av den russiske banken Sberbank.

Viktig for russerne

Avtalen er svært viktig for Russland. En ikke-bindende intensjonsavtale er allerede undertegnet med Opels eier General Motors (GM), men samtalene er forpurret av at GM nå også snakker med andre interessenter.

Tyske myndigheter støtter avtalen med russerne og canadierne i håp om at den kan redde 25.000 tyske arbeidsplasser, og har gjort det klart at løftet om statlig pengestøtte kun gjelder hvis det er Magna som får kjøpe Opel.

Under samtalene drøftet Merkel og Medvedev også økt samarbeid i bekjempelsen av organisert kriminalitet. Klima og energi var et stort tema, og det samme var drøftingen av felles holdninger til Nord-Korea og Iran. Begge land er på kollisjonskurs med verdenssamfunnet på grunn av sine atomprogram.

Usikker gass

Det var imidlertid også ventet at Merkel ville forsøke å presse Medvedev når det gjelder energisikkerhet, for å hindre at gasskonflikter mellom Russland og Ukraina igjen truer gassforsyningene til Tyskland og andre EU-land.

Tyskland anses som Russlands nærmeste allierte i Vest-Europa og er samtidig Russlands viktigste handelspartner. Tyskland får nesten 40 prosent av sine gassforsyninger fra Russland, og om lag 4.600 tyske selskaper har etablert datterselskaper i Russland. Samtidig er hver fjerde maskin som Russland importerer, produsert i Tyskland.

Regjeringsmedlemmer fra begge land deltok i samtalene etter at de to lederne hadde snakket sammen. (©NTB)