Anklages for drap

Organisasjonen til den drepte menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova hebder Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov står bak drapet. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pOrganisasjonen til den drepte menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova mener Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov sto bak drapet.</p

– Ramzan hadde tidligere truet Natalja. Han fornærmet henne og så henne som sin personlige fiende, sier Oleg Orlov, leder for menneskerettsgruppen Memorial.

Ifølge kolleger ble Natalja Estemirova tvunget inn i en bil av fire menn i Groznyj, hovedstaden i den russiske republikken Tsjetsjenia. Bortføringen skjedde onsdag morgen, og menneskerettsaktivisten ble funnet drept i naborepublikken Ingusjetia senere samme dag.

– Grusomme kriminelle

Kadyrov selv beskriver drapsmennene som «grusomme kriminelle», og ifølge nyhetsbyrået Interfax ber han om at de må pågripes og straffes. Lederen for Memorial er likevel ikke i tvil om at presidenten er ansvarlig for ugjerningen.

– Jeg er sikker på hvem som er skyldig i drapet på Natalja. Hans navn er Ramzan Kadyrov, skriver Orlov i en uttalelse på Memorials nettsted.

Også den kjente menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch mener det er mye som tyder på at tsjetsjenske myndigheter sørget for at Estemirova ble drept.

– Hun dokumenterte noen åpenbare menneskerettighetsbrudd som Tsjetsjenias sikkerhetsstyrker sto bak. Det er sterke grunner til å anta at tsjetsjenske myndigheter står bak drapet, sier Tanja Loksjina, etterforsker for Human Rights Watch i Russland.

USA reagerer

Natalja Estemirova var både menneskerettsaktivist og journalist. Hun jobbet både for Memorial og gruppen RAWinWar, en forkortelse for Reach All Women in War.

Myndighetene i USA ga onsdag uttrykk for dyp bekymring som følge av drapet på Estemirova.

– Vi ber den russiske regjeringen om å stille til ansvar dem som er ansvarlige for denne grove forbrytelsen, heter det i den uttalelse fra Det hvite hus. (©NTB)