Overført til skrekkfengselet

FLYTTET: Tjostolv Moland (28) og hans kamerat (27) fotografert i fengselet i Kongo. De ble onsdag flyttet til et fengsel i Kisangani. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pDe to drapssiktede nordmennene i Kongo ble onsdag kveld overført til sentralfengslet i Kisangani, opplyser UD. Fengselet i Kisangani er kjent for å ha svært dårlige forhold.</p

– De to nordmennene som sitter fengslet i Kongo, ble ved 20-tiden onsdag kveld flyttet til sentralfengslet i Kisangani. De har det etter forholdene bra, sier pressekontakt Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

UDs representant i Kongo og mennenes kongolesiske advokat var med under transporten til Kisangani.

Les også: Siktelsen utvidet

– Verste i Kongo

Ifølge etterforskningsleder Roger Wavara vil de norske mennene måtte belage seg på å bli værende i fengslet dersom de blir dømt for drapet på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo.

– Hvis nordmennene blir dømt, må de regne med å bli sittende i sentralfengselet i Kisangani, sier Wavara til Dagbladet.

Sentralfengselet er kjent som den verste straffeanstalten i hele Kongo, ifølge NRK.

Faren til drapssiktede Tjostolv Moland (28) beskriver fengselet i Kisangani som en «konsentrasjonsleir». Knut Moland har tidligere sagt til Dagbladet at han frykter for sønnens liv dersom han flyttes til det nye fengselet.

Spionasje

Roger Wavara sier til TV 2 at siktelsen mot Tjostolv Moland og en 27-åring fra Vestfold er utvidet til å omfatte medvirkning til drap, væpnet ran og spionasje.

– Domstolen vil få dokumentene førstkommende fredag. Det vil være opp til lederen av domstolen å sette en dato for rettssaken, sier Wavara.

UD ønsker ikke å kommentere at siktelsen nå også omfatter væpnet ran.

Sikkerhetsfirmaer

Sjåføren Abedi Kasongo ble skutt og drept 5. mai i et område som ligger rundet 50 mil fra Kisangani. De to siktede nordmennene nekter straffskyld og har forklart at Kasongo ble drept av overfallsmenn, mens de selv så vidt klarte å unnslippe.

Både Moland og 27-åringen har bakgrunn fra Forsvaret og private sikkerhetsfirmaer. De hadde blant annet norske militære ID-kort på seg da de ble pågrepet. (©NTB)