Svensk far holdt barna innesperret i flere år

<pMed trusler og vold skal en svensk mann ha holdt sine fire barn innesperret og nektet dem skolegang. Han er også mistenkt for grov mishandling av barnas mor.</p

Mannen ble pågrepet den 27. juni etter at politiet ble varslet om bråk i en leilighet i Uppsala.

Han var i utgangspunktet mistenkt for grov mishandling av sin kone, men i løpet av etterforskningen har det ifølge politiet kommet fram at han har holdt sine fire barn fanget i leiligheten i flere år.

De fire barna, to gutter og to jenter i alderen 16–22, skal ha blitt nektet skolegang, og også mora skal i perioder ha blitt holdt fanget, skriver Upsala Nye Tidning. Mannen er nå varetektsfengslet, siktet for frihetsberøvelse.

Til tross for at barna aldri fikk leke utendørs alene, slo ingen alarm, men mange skal ha ant uråd.

I utlandet

Mannen skal ha lurt det svenske skolevesenet ved å oppgi at barna var i hans hjemland i skoletida og kun i Sverige på sommeren.

Han nekter seg skyldig og mener at han ikke har gjort noe galt, ifølge forsvareren Claes Nylander.

– Han mener at opplysningene er uriktige, sier han til nyhetsbyrået TT.

Alle i familien er svenske statsborgere, og barna er født i Sverige. Ettersom barna i perioder har vært i utlandet, har det vært vanskelig å oppdage barnas situasjon, ifølge pressetalsmann for politiet i Uppsala, Christer Nordström.

– Har det bra

Ifølge politiet har barna det etter omstendighetene bra. Sosialtjenesten vil imidlertid ikke uttale seg om hvordan de har det.

– Vi vil ikke snakke om sånt. De har vært nok traumatisert i denne perioden, så nå må de få være i fred og få den hjelpen de trenger, sier Susanne Söderberg, sjef for individ- og familieenheten i Uppsala kommune.

Sosialtjenesten kjente overhodet ikke til familien før faren ble pågrepet i slutten av juni.

Sverige har skoleplikt for alle barn fra de er seks eller sju år. Men myndighetene har godtatt familiens forklaring om at barna kun oppholdt seg i Sverige om sommeren.

Svenske påtalemyndigheter regner med å reise tiltale i løpet av uken. (©NTB)