Irak åpner døra for oljeindustrien – og Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (t.v.) møtte mandag sin irakiske kollega Hoshyar Zebari og kunne fortelle ham at Norge nå oppretter et ambassadekontor i Bagdad. Foto: REUTERS / Saad Shalash / SCANPIX Les mer Lukk

<pNorge åpner ambassadekontor i Bagdad. </p

Samtidig som Irak åpner døra for verdens oljegiganter, får Norge et diplomatisk nærvær i landet. Men situasjonen i Irak er spent før USAs tilbaketrekning tirsdag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Bagdad hvor han fortalte at Norge oppretter et ambassadekontor i den irakiske hovedstaden. Kontoret vil være underlagt ambassaden i Amman.

– Det er grunn til å normalisere de politiske forbindelsene med Irak. Vi etablerer oss der for å følge opp avtaler vi har inngått med Irak og utvikle nytt samarbeid, sier Støre til NTB.

en kran løfter bort en mur som ble satt opp da kampene mellom ulike etniske og religiøse grupper raste i Irak. Foto: Reuters

Kontoret vil blant annet være nyttig for å følge opp returavtalen for irakere som har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge, slår Støre fast.

Oljesamarbeid

Samtidig med Støres Irak-besøk ble budrunden om åtte olje- og gasskontrakter i Irak utsatt til tirsdag.

StatoilHydro har sagt at selskapet ønsker å være med når Irak åpner døra for internasjonal oljeindustri, men derimot ikke bekreftet at det vil gi et bud i den første runden.

– Jeg har gitt uttrykk for at det er et selskap som Norge kjenner godt, og som har støtte for sitt internasjonale engasjement, sier Støre.

– Irak ønsker engasjement fra erfarne internasjonale selskaper og har historisk sett respekt for den kunnskapen og erfaringen Norge og norske selskaper har, fremholder utenriksministeren.

Kontroversielt

Mer enn 30 oljeselskaper skulle mandag ha begynt kampen om kontrakter i Irak med en anslått verdi på 16 milliarder dollar. Men den to dager lange budrunden ble utsatt til tirsdag ettersom en sandstorm søndag stengte Bagdads flyplass.

Tildelingen av Irak-kontrakter til internasjonale selskaper er kontroversiell. Lederen for den irakiske nasjonalforsamlingens olje- og gasskomité har karakterisert kontraktene som ulovlige og grunnlovsstridige, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– De som kritiserer dette fra et nasjonalistisk grunnlag, mener det ikke er riktig å gå i gang med tildelinger før oljelovverket er på plass. I tillegg er kurderne mot dette. De ser alt som kan styrke Iraks oljeminister, som en trussel, sa forsker Reidar Visser ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NTB nylig.

Spent situasjon

Det er ikke bare det langtrukne arbeidet med Iraks nye oljelov som har forsinket arbeidet med å åpne opp for utenlandske investorer. Også mangelen på sikkerhet har fått utenlandske oljeselskaper til å tenke seg godt om.

– Det er ikke tvil om at sikkerhetssituasjonen er spent, sier Støre.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki (midten) mener Iraks sikkerhet vil bli styrket når amerikanerne trekker seg ut. Foto: Reuters

Selv om sikkerheten er blitt betraktelig bedre de siste to årene enn den var i tiden etter invasjonen i 2003, har USAs tilbaketrekning av sine kampstyrker fra irakiske byer denne uken blitt ledsaget av en voldsom bølge av angrep. Nå overtar irakiske styrker ansvaret.

– Irakerne føler at om de skal komme videre med nasjonal forsoning og ta ansvar for styre og stell og sikkerhet i landet, må de begynne her. Da er det nødvendig å ta dette skrittet, sier Støre.

Ikke minst har det oljerike Nord-Irak vært hardt rammet av angrep den siste tiden. 20. juni mistet over 70 mennesker livet i et bombeangrep mot en moské i Kirkuk-provinsen.

– De er klare

Sist uke ble 250 mennesker drept i skyteepisoder og bombeangrep, men USAs øverstkommanderende i Irak, general Roy Odierno, mener likevel irakerne nå selv kan overta sikkerhetsansvaret.

– Jeg mener de er klare. Vi har sett en stadig forbedring av sikkerhetsstyrkene, og vi har sett en stadig bedre politisk styring, sier han til CNN.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har bestemt at 30. juni skal være en nasjonal fridag, og fortalt irakerne at USAs tilbaketrekning vil «styrke Iraks sikkerhet» og vise verden at irakerne kan holde orden i eget hus. (©NTB)