To druknet - én savnet

<pTo personer mistet livet i badeulykker i Sør-Norge i helgen, og en tredje person var søndag ettermiddag fortsatt savnet etter å ha hoppet i sjøen lørdag.</p

Ytterligere to personer var søndag ettermiddag på sykehus etter å ha blitt funnet livløse i vann. Hittil i år har 36 mennesker mistet livet i drukningsulykker – sju flere enn på samme tid i fjor, ifølge NRK.

Norsk Folkehjelp advarer folk mot å bade alene.

– Det er veldig lite smart å bade alene. Det kan skje et illebefinnende, og det er alltid godt å ha en ved siden av seg, sier informasjonssjef Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Han minner om at gode svømmeferdigheter er det viktigste for å hindre badeulykker.

20-åring døde

Den første ulykken skjedde fredag kveld i Agder. En mann ble funnet livløs i Urdevatnet mellom Farsund og Kvinesdal. Han ble sendt til Sørlandet sykehus i Kristiansand med helikopter, der han i helgen fikk intensivbehandling. Tilstanden ble betegnet som stabil.

Lørdag ettermiddag var det i Rogaland at helsepersonell måtte trå til. En kvinne i 20-årene ble funnet livløs på grunt vann ved Ulsvann øst for Egersund ved 13.30-tiden. Hun ble dratt opp av personer på stedet. De forsøkte å gjenopplive henne før helsepersonell ankom. Deretter ble hun brakt til Stavanger universitetssjukehus med luftambulanse.

– Hun døde på sykehuset, sier operasjonsleder Irene Ragnhildstveit i Rogaland politidistrikt til NTB.

Politiet antar at ulykken skjedde i forbindelse med bading. Kvinnen skal ha ligget i vannet i noen minutter før hun ble funnet.

Gutt druknet

Lørdag kveld skjedde det en badeulykke også i Fredrikstad. En 14 år gammel gutt badet sammen med noen kamerater og hoppet ut i et tjern i Bjørndalen Fredrikstad fra en 4-5 meter høy klippe. Gutten kom ikke opp igjen, og ble først funnet av dykkere fra Fredrikstad brannvesen rundt 40 minutter senere.

– Gjenopplivningsforsøk var forgjeves. Gutten ble erklært død av ambulansepersonell på stedet klokken 21.55, opplyser operasjonsleder Martin Nygårdsmoen i Østfold politidistrikt.

Familie og venner av 14-åringer ble tatt hånd om av kommunens kriseteam.

Anleggsarbeid i dammene i Bjørndalen gjør at vannstanden ifølge kommunen er en til to meter lavere enn normalt. Ifølge Fredriksstad Blads nettutgave har kommunen frarådet bading i dammene i år, men unnlatt å sette opp skilt om dette ved badeplassene.

Tiåring

I Bergen ble en ti år gammel gutt utsatt for en badeulykke i Tangelandsvannet i Arna lørdag kveld.

– Vi fikk melding klokken 21.12 om at en gutt ikke var kommet opp av vannet etter å ha badet. Kort tid etter var luftambulansen på stedet. Gutten ble tatt opp av vannet ved 21.25-tiden, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt til NTB.

Gutten ble brakt til Haukeland universitetssjukehus. Søndag kveld var tilstanden hans alvorlig og ustabil, og gutten fikk intensivbehandling.

Savnet

Få minutter etter ulykken i Arna, ble politiet informert om at en 25 år gammel mann hadde hoppet i sjøen ved Åsane i Bergen. Hendelsen skjedde ved Salhus kai ved 21.30-tiden. Ambulanse og dykkere fra Bergen brannvesen ble straks sendt til stedet. De klarte ikke å finne 25-åringen.

Redningssøket ble avsluttet natt til søndag, og et søk etter den antatt omkomne mannen vil trolig bli foretatt over helgen.

– Da vil det bli søkt med maskinelt utstyr og undervannskameraer. Det er ganske bratt der, og veldig dårlig sikt, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt til NTB.