Frp varsler eldreopprør

Frp-leder Siv Jensen lot den rødgrønne regjeringen få gjennomgå da hun åpnet valgkampen med sin tale i Bø i Telemark søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Les mer Lukk

<pSøndag sparket partiet i gang valgkampen med tsunamivarsel og eldreopprør.</p

Eldregeneral Carl I. Hagen varsler eldreopprør over hele landet. Det skal bidra til Per Sandbergs landsomfattende valgbølge som skal føre Siv Jensen opp i statsministerstolen. Det må være snakk om en veritabel tsunami, slik meningsmålingene ser ut om dagen.

Partileder Siv Jensen var på sin side i kjent stil svært oppgitt over alle de andre partiene generelt, og de rødgrønne spesielt.

– Fremskrittspartiet er det eneste partiet som kan fornye Norge, sa hun da hun åpnet den lange valgkampen under avslutningen av Frps ValgCamp i Bø i Telemark søndag.

Hun lover at Frp umiddelbart etter å ha kommet i regjering, vil begynne å sette politikken i 100-dagersprogrammet ut i livet. Så langt er det kjent at det betyr at mulla Krekar skal i forvaring før han kan sendes ut av landet, og at staten skal ta regningen for bilistene når Norge blir et bompengefritt land.

Endringer i Kulturrådet

Den siste lekkasjen kom søndag – Frp vil ha «frie kunstnere» og et uavhengig kulturråd.

– Trond Giske (Ap) utnevner kompisene sine til medlemmer i Kulturrådet og ut fra partitilhørighet. Det vil vi endre på. Kunstnerne skal slippe å være langt nedi lomma på regjeringen, sa Jensen.

Frp-folket har i en uke blitt drillet i valgkamp, debatteknikk og velgerkontakt under den såkalte ValgCampen i Bø. Det er et parti som framstår som et meget profesjonelt apparat som skal ut og bruke sommeren til å sanke stemmer. Søndag ble fotfolket belønnet med kickoff, pølser, vafler og Torhild Sivertsen på scenen foran kommunehuset i telemarksbygda.

– Se på statsminister Jens Stoltenberg. Han hadde sin oppsummering på Bygdøy, Oslos vestkant. Men vi er her. Fordi bygda er bedre enn Bygdøy, sa Jensen.

Valgfrihet, valgfrihet, valgfrihet

Hun messet valgfrihet med «fellesskapsfinansiering» på en rekke områder innenfor offentlig tjenesteyting – blant annet i skoleverket, helsevesenet og eldreomsorgen. Det betyr konkurranseutsetting på bekostning av det hun beskriver som dagens statlige monopol. Hun vil la folk velge den tjenesteyteren de mener er best, og lover at staten skal ta regningen hvis Frp får gjennomslag for sin politikk.

Tidligere partiformann Carl I. Hagen tok dessuten til orde for å fjerne særaldersgrensene i en rekke yrker, som i politiet og brannvesenet, for dem som vil jobbe utover dagens pensjoneringsalder.

– Vi må dessuten gjøre noe med 70-årsgrensen som ligger i pensjonsforliket, slik at de som vil, skal kunne jobbe lenger, sa han.

Starter med en gang

Innholdet i det etter hvert mye omtalte 100-dagersprogrammet til Frp – hva partiet kommer til å gjennomføre i løpet av de første 100 dagene i regjering – er med enkelte unntak ukjent for offentligheten. Jensen lover imidlertid at det i sin helhet skal legges fram før valget, og iverksettes umiddelbart etter en eventuell valgseier.

– Nyutnevnte statsråder pleier å si at de skal ta seg god tid til å tenke nøye igjennom hva de skal gjøre i regjering. Men vi skal ikke bruke de første 100 dagene til å tenke oss om. Vi skal sette i gang med en gang og jobbe for at en rekke endringer kommer raskt, sa hun. (©NTB)