Bernard Madoff kan få 150 år for gigantsvindel

STRAFFES: Bernhard Madoff er tiltalt for å ha svindlet bort 85 milliarder dollar. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pBernard Madoff risikerer inntil 150 års fengsel når dommeren i saken mot den amerikanske storsvindleren skal kunngjøre straffen. Madoffs forsvarer mener det får greie seg med tolv år.</p

Madoff får dommen mandag etter at han i mars ble funnet skyldig i å ha drevet det som trolig var historiens største pyramidespill. Virksomheten pågikk i flere tiår, og ofrene for bedrageriet tapte anslagsvis 85 milliarder dollar – 417,5 milliarder kroner.

Ett av disse ofrene, Candace Newlove fra delstaten Colorado, fnyser av forsvarer Ira Sorkins påstand om en straff på tolv års fengsel.

– Om han ble hengt opp etter tærne i tolv år, ville det kanskje være i orden, sier hun.

Måtte selge huset

Newlove og hennes familie ble ruinert av Madoff, og hun er selv blitt nødt til å selge huset sitt – i likhet med Richard Roth fra delstaten Florida.

– Det spiller ingen rolle hva advokaten hans sier, han kommer til å tilbringe resten av livet i fengsel, spår Roth.

Ira Sorkin mener på sin side at en dom på tolv år vil avspeile at Madoff meldte seg frivillig for politiet og har innrømmet straffskyld. Dessuten er jo mannen ingen voldsforbryter, argumenterer forsvareren.

Andre mener de viktigste sidene ved Madoff-saken handler om noe annet og mer enn personen Bernard Madoff – som nå er 71 år gammel – og hans ofre. Gigantsvindelen rokket ved tilliten til finansmarkedene og utløste omfattende krav om reformer.

«Bygger på tillit»

– Investorene har endret innstilling. Når alt kommer til alt, bygger jo finansindustrien på tillit: Investorer forventer at finansinstitusjoner skal passe godt på sparepengene deres, sier den franske eksperten på pengeplasseringer Cedric Meeschaert til avisen Financial Times.

Bare Madoff selv og hans personlige regnskapsfører har vært tiltalt i saken. Men i uken som gikk ble det ifølge New York Times reist sivile søksmål mot en annen storinvestor og et mindre meglerselskap som skal ha medvirket til svindelen.

Over 100 av ofrene for Madoffs bedragerier har skrevet til dommer Denny Chin og bedt ham være så streng som mulig i sin straffeutmåling. Jesse Cohen fra delstaten New Jersey stempler Bernard Madoff som «ikke bare en tyv, men et monster». (©NTB)