Ansatte ved britisk ambassade arrestert i Iran

BRÅK: Den britiske ambassaden har flere ganger opplevd store demonstrasjoner utenfor murene. Her fra 2006. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pÅtte lokalansatte iranere ved Storbritannias ambassade i Teheran er arrestert, melder det iranske nyhetsbyrået Fars.</p

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars er de åtte ambassadeansatte arrestert for sin rolle i uroen etter presidentvalget 12. juni. Alle åtte er satt i varetekt, ifølge Fars, som ikke oppgir noen kilder.

Storbritannias utenriksminister David Miliband reagerte søndag kraftig på arrestasjonene.

– Dette er trakassering og skremsler. Vi forlanger at de settes fri uskadd, sa Miliband på Korfu, der utenriksministrene i OSSE var samlet.

Iranske ledere har gjentatte ganger anklaget Storbritannia og USA for å ha spilt en spesiell rolle i uroen, noe britiske myndigheter har avvist på det skarpeste.

Tatt lørdag

En kilde som står den britiske ambassaden i Teheran nær, sier til nyhetsbyrået AFP at arrestasjonene av de åtte skjedde lørdag.

– Han gikk ut i går morges, og siden har jeg ikke klart å få tak i ham fordi mobiltelefonen har vært avslått. Jeg aner ikke hvor han er, sier en slektning av en av de arresterte.

Iran har utvist kringkastingen BBCs korrespondent i Teheran og arrestert en britisk-gresk journalist pluss flere personer med britiske pass som skal ha deltatt i protestaksjonene mot det omstridte valgresultatet.

Hundrevis

Iranske myndigheter har etter valget arrestert flere hundre aktivister, journalister og studenter over hele landet. Det har vært en av de største aksjonene mot opposisjonen siden den islamske revolusjonen i 1979, skriver nyhetsbyrået AP.

Vitner og menneskerettighetsorganisasjoner sier sivilkledde sikkerhetsagenter også har satt flere titalls av landets mest erfarne reformpolitikere bak lås og slå.

Arrestasjonene har svekket opposisjonsbevegelsen, og menneskerettsaktivister frykter høyt profilerte rettssaker med strenge straffer fra spesialdomstoler som er opprettet.

Minst 230 navngitte personer er arrestert, og av disse er bare 29 satt fri, ifølge International Campaign for Human Rights in Iran.

Fra sykehus

Iranere som ble skadd under protestene mot valgresultatet og brakt til sykehus, blir tatt av den religiøse militsen så snart de blir friske nok til å flyttes, opplyser en representant for Amnesty International (AI) til den amerikanske TV-kanalen CNN.

– Basijene venter på dem, sier Banafsheh Akhlaghi, AI-direktør for den vestlige regionen, til CNN.

Opplysninger Amnesty har fått fra iranere som er kommet ut av landet, og fra iranere utenfor landets grenser med slektninger på innsiden, går ut på at Basij-militsen nekter å gi sykehusene opplysninger om identiteten til de sårede. Leger får heller ikke opplysninger om hvordan skadene er oppstått.

En kvinne som CNN har intervjuet, valgte å reise til USA med brukket ankel og tommel etter å ha fått en lege til å komme hjem til henne i Teheran. Kvinnen ble skadd i protester, men torde ikke oppsøke sykehus.

Avviser utspill

Alle de tre utfordrerkandidatene ved Irans presidentvalg avviser å delta i det nesten allmektige Vokterrådets valggransking.

Presidentkandidaten Mehdi Karroubi avviste søndag invitasjonen fra Vokterrådet om å sende en representant til deres granskningspanel. I stedet oppfordret han ayatolla Ali Khamenei til å ta en endelig beslutning om valget. Khamenei har tidligere sagt at han godkjenner valget og kalt det «det mest vellykkede» valget i Irans historie.

Lørdag sa Mir Hossein Mousavi nei til å delta i Vokterrådets utvalg. Den tredje utfordreren ved presidentvalget sa lørdag at han ville være med dersom Mousavi og Karroubi sendte representanter til det samme utvalget. (©NTB)