Mangler 12-15 milliarder

PENGER: Bjørn Kjos og Norwegian mangler penger. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pFlyselskapet Norwegian skal kjøpe 42 nye fly, og trenger mellom 12 og 15 milliarder kroner.</p

I august får selskapet det første av de nye flyene. Dette blir Norwegians første selveide fly. Men konsernsjef Bjørn Kjos har ikke pengene på plass til å betale flyet om halvannen måneds tid.

– Dette er helt uproblematisk. Dette går helt sikkert i orden, sier styreleder og storaksjonær Erik G. Braathen i Norwegian til Dagens Næringsliv.

Ingen av selskapets bankforbindelser har hittil sagt ja til å låne ut penger, ifølge avisen. Norwegians finansdirektør Frode Foss sier det nå foregår forhandlinger med bankene.

Flyet som selskapet får i august, er det første av to nye fly som selskapet mottar i år. Norwegian har betalt et forskudd allerede, men det gjenstår mellom 600 og 700 millioner kroner for å betale disse to flyene.

For å skaffe pengene har Norwegian søkt om lån fra USAs Export-Import Bank, som egentlig er en statlig garantiordning for å sørge for at utenlandske kunder kan handle med USAs eksportindustri. Norwegian venter fortsatt på at søknaden skal bli behandlet. Det er ventet at en avgjørelse er klar i slutten av juli. Den amerikanske kongressen må dessuten godkjenne avtalen. (©NTB)