– Fangemishandling på Bagram-basen

Fangen Amanullah er en av mange afghanske fanger som har fengslet på  Bagram-basen. Foto: scanpix Les mer Lukk

<pEn rekke tidligere fanger forteller at de er blitt slått, hindret i å sove og truet med hunder mens de satt fanget på USAs Bagram-base i Afghanistan, melder BBC.</p

BBC har de siste par månedene intervjuet 27 tidligere fanger som ble holdt på basen i perioden mellom 2002 og 2008, anklaget for å være medlemmer av Taliban eller al-Qaida.

Ingen av dem ble siktet for noe eller stilt for retten, men noen av dem fikk en unnskyldning med på veien da de ble løslatt. Bare to av de 27 sier de fikk bra behandling.

Pentagon avviser anklagene og sier at alle fanger behandles humant.

Ifølge BBCs rapport forteller fangene at de ble utsatt for fysisk mishandling, blant annet ved å måtte stå i unaturlige posisjoner, sterk varme eller kulde, uutholdelig støy og at de ble tvunget til å kle av seg foran kvinnelige soldater. Fire av fangene sier også at de ble truet med døden.

Noen av fangene ble pågrepet i andre land og fraktet til Bagram, blant dem flere pakistanere og to briter.

– De gjorde ting mot oss som ingen ville gjøre mot dyrene sine, sa en fange som går under navnet dr. Khandan.

– De helte kaldt vann på oss om vinteren og varmt vann om sommeren. De brukte hunder mot oss. De satte pistoler eller geværer mot hodene våre og truet oss med døden, sa han.

Han hevdet også at de tilsatte medisiner i juicen og vannet de fikk, slik at de ikke fikk sove, og så avhørte de dem.

BBC viste intervjuene til Pentagon, og en talsmann, Mark Wright, svarte at forholdene på Bagram-basen oppfyller internasjonale standarder. (©NTB)