Kritiserte talibanleder – ble drept

Qari Zainuddin ble drept av taliban. Mens regjeringshæren fortsetter sin offensiv mot de islamistiske opprørerne i regionen nær grensen mot Afghanistan, blir rivaliseringen mellom opprørslederne stadig blodigere. Les mer Lukk

<pQari Zainuddin våget å kritisere Baitullah Mehsud, den mektige lederen for talibanmilitsen i Pakistan. Nå er Zainuddin død – drept av en inntrenger som kom fra kretsen rundt Mehsud.</p

Zainuddin, som hadde fordømt Mehsuds bruk av selvmordsbombere mot sivile mål, ble skutt på sitt kontor i den nordpakistanske byen Dera Ismail Khan tirsdag. Attentatmannen skal ha oppsøkt Zainuddin dagen før og fortalt at han hadde desertert fra Mehsuds styrker.

– Etter å ha vunnet vår tillit, kom denne inntrengeren tilbake i dag tidlig med en pistol gjemt under klærne og åpnet ild mot Qari, fortalte Zainuddins tilhenger Baz Mohammad.

Qari Zainuddin ble truffet i hodet og døde før han kunne få legehjelp.

Krig

Zainuddin anklaget nylig Baitullah Mehsud for å ha skjulte motiver for krigføringen i Pakistan. Han sa at islam forbyr krig innad i muslimske land, og mente islamistkrigerne i Taliban burde konsentrere seg om kampen mot de utenlandske styrkene i Afghanistan.

Zainuddin gikk så langt som til å stemple Mehsud som «amerikansk agent». Som bevis for dette pekte han på at Mehsud aldri er blitt rammet av noen av de mange titalls angrepene USA har satt i verk mot mål i Pakistan med ubemannede fly, såkalte droner.

Så sent som tirsdag ble minst seks opprørere drept i et slikt angrep i det urolige området Sør-Waziristan nordvest i Pakistan. Dera Ismail Khan, der Qari Zainuddin ble drept, ligger i North West Frontier-provinsen rett øst for Sør-Waziristan.

Kontroll

Pakistanske analytikere mener Baitullah Mehsud kan ha følt seg presset til å bevise at han fortsatt har kontroll over stammeområdene i nordvest.

– Drapet viser at Mehsud holder stand i Sør-Waziristan og kan kvitte seg med motstandere, sier professor Hasan Askari.

– Det betyr også at hans makt og militære handlingsrom ikke er svekket av regjeringshærens operasjoner i Sør-Waziristan, tilføyer Askari.

Pakistanske soldater er i ferd med å avslutte en nesten to måneder lang offensiv mot Taliban i Swat-dalen.

Regjeringsstyrkene forbereder seg ifølge nyhetsbyrået AFP trolig på å åpne en ny front i krigen mot opprørerne nordvest i Pakistan. Denne gangen kan det i så fall være Baitullah Mehsud og hans geriljakrigere som blir angrepsmålet. (©NTB)