Nedas raske vei til symbolskikkelse

Videoen som viste Neda blø ihjel i sin fars armer gikk verden over. Faksimile: Youtube.com Les mer Lukk

<pNeda Soltan er blitt den fremste martyrskikkelsen i iranernes oppstand mot regimet i Teheran. I løpet av minutter var den vakre kvinnen forvandlet til helt.</p

Rystende bilder av blodet som sprer seg over den unge kvinnens bryst, går verden rundt på internett. Neda var ingen barrikadestormer. Hun skal ha gått fredelig nedover en gate i sentrum av den iranske hovedstaden da skuddet som traff henne, smalt.

Den 27 år gamle kvinnen ble drept sist lørdag. I timene og dagene siden da har hennes skjebne blitt kjent over hele verden, fordi en ung mann som sto ved siden av henne på Karegar-gata, filmet opptrinnet på mobilen sin.

Vi har valgt å vise videoen fordi den viser myndighetenes overgrep mot privatpersoner. ABC Nyheter advarer mot SVÆRT sterke bilder. Se videoen her.

Lynraskt

En iransk asylsøker i Nederland, som bare vil navngis som Hamed, fikk tilsendt mobilopptaket fra vennen i Teheran, som hysterisk fortalte at en person var skutt ned like ved siden av ham.

Vennen sendte over mobilopptaket med det samme, og fem minutter senere lå bildene som kan bli en av de farligste truslene mot det iranske regimet, ute på YouTube og Facebook.

Det er uklart hvem som skjøt Neda. Ifølge ett av de mange ryktene som nå går i Teheran, ble hun plukket ut av en skarpskytter fordi hun snakket i mobiltelefon – ett av den iranske opposisjonens viktigste redskaper.

– Neda var ikke ute etter Ahmadinejad eller Mousavi, hun ville bare det beste for landet sitt, sier Hamed til London-avisen The Guardian.

«Rystet meg dypt»

– Det rystet meg dypt, og jeg var sikker på at folk i alle verdens land ville bli like sjokkerte når de fikk se det. Vi måtte få det spredt til flest mulig, slik at de får vite hva som egentlig skjer i landet vårt, sier mannen som filmet.

Iranske myndigheter ble tydeligvis også rystet – men av en helt annen grunn. De la ned forbud mot at Nedas familie ga henne en vanlig muslimsk begravelse, trolig av frykt for at en slik seremoni skulle skape ny enhet innad i opposisjonen, skrev The Guardian tirsdag.

Minst 17 drept

Minst 17 mennesker er drept i uro i Iran siden sittende statssjef Mahmoud Ahmadinejad ble tilkjent seier over opposisjonens kandidat Mir Hossein Mousavi i presidentvalget som ble holdt 12. juni. Makthaverne fastholder at valget var fritt og rettferdig.

Ifølge tradisjonen skal muslimske martyrer hedres på den tredje, sjuende og 40. dagen etter at de dør. I ukene som kommer, kan den døde Neda Soltan vise seg å bli en av det iranske regimets farligste fiender.