Jaglands sjanse svekket

Det er nå uklart hva som skjer med valget av ny generalsekretær til Europarådet. Jagland trekker seg fra Stortinget og jobben som stortingspresident til høsten.Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pEuroparådet utsetter valget av ny generalsekretær. Dette svekker trolig Thorbjørn Jaglands mulighet til å bli valgt.</p

Europarådet  

* Grunnlagt i 1949 av ti europeiske land, deriblant Norge, og feirer i år sitt 60-årsjubileum

* Etter gjentatte utvidelser er medlemstallet i 2009 kommet opp i 47

* Europarådets hovedformål er å forsvare menneskerettighetene, det parlamentariske demokratiet og prinsippet om rettsstaten

* Rådet holder til i Strasbourg i Frankrike, hvor Menneskerettighetsdomstolen er den mest profilerte virksomheten

* De viktigste organene er ministerkomiteen, som består av medlemslandenes utenriksministre eller andre regjeringsmedlemmer, og parlamentarikerforsamlingen med over 600 medlemmer

* Sekretariatet har om lag 1.800 medarbeidere og har siden 2004 vært ledet av generalsekretær Terry Davis fra Storbritannia. Hans etterfølger velges etter planen 23. juni og Thorbjørn Jagland er kandidat (©NTB)

Flertallet i parlamentarikerforsamlingen ønsker å ha flere kandidater å velge mellom enn Jagland og den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz.

Det var sekretariatet som foreslo å stryke valget fra dagsordenen, med den begrunnelse at ministerrådet har brutt regelverket under arbeidet med å sette sammen den kandidatlisten som forsamlingen fikk seg forelagt.

Det er nå uklart hva som skjer med valget av ny generalsekretær. Briten Terry Davis går av i september, og parlamentarikerforsamlingen skal i henhold til statuttene velge hans etterfølger under den forutgående sesjonen, altså sommersesjonen som begynte mandag.

Flertallet mente imidlertid at ministerrådet hadde gjort dette umulig, og at forsamlingen dermed var i sin fulle rett til å utsette valget i påvente av flere kandidater.

Jagland trekker seg fra Stortinget og jobben som stortingspresident til høsten. Han er regjeringens offisielle kandidat, og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal mandag kveld ha en større mottakelse i Strasbourg for å styrke Jaglands kandidatur. (©NTB)