Avslørte feil på to av ti fly

<pTo av ti utenlandske fly på norske flyplasser hadde alvorlige feil, avslørte Luftfartstilsynets kontroller i fjor.</p

Totalt ble det gjort 108 funn under stikkprøvene Luftfartstilsynet gjorde av utenlandske fly i fjor. Hver femte feil – 20 prosent av funnene – var i kategori 3, som betyr at feilen kan sette passasjerenes liv i fare, ifølge P4.

– Kategori 3-funn er så alvorlig at flyet ikke får lov til å ta av fra flyplassen før det er ordnet opp i, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen.

Flesteparten av funnene avdekket mindre feil, som manglende papirer, men som likevel skal utbedres.

– Vi har selskaper som er ekstra i søkelyset, fordi de slurver med sikkerheten i større grad enn andre. Det fører også til en høyere funnprosent, forteller Erlandsen.

Luftfartstilsynet vil ikke gå ut med hvilke flyselskaper som er blant verstingene, men stikkprøvene gjelder luftfartstøy utenfor EU.

- Hvis man ser at det ikke gjøres godt nok arbeid for å komme ut av observasjonslista vil de komme på en svarteliste der flyselskapene blir stående inntil de kan dokumentere at de følger europeisk regelverk, sier Erlandsen til ABC Nyheter.

Norsk Flygerforbund er svært overrasket over antallet grove feil eller mangler Luftfartstilsynet avdekker.

– Dette er svært alvorlig, slike funn setter sikkerheten i fare, og jeg er overrasket over at tallet er så høyt, sier Aleksander Wasland, nestleder i Flygerforbundet.

Han mener funnene viser at flykontrollene må økes betydelig. (©NTB)