Lager profil på elever som kan bli drapsmenn

RYKKET UT: Væpnet politi rykket ut til Glemmen skole i Fredrikstad i februar etter trusler om et blodbad ved skolen. (Arkivfoto: Scanpix) Les mer Lukk

<pPolitidirektoratet har laget en profil på skoleelever som kan bli potensielle drapsmenn.</p

Profilen blir nå sendt ut til alle landets politidistrikter som en hjelp til å forebygge skyteepisoder på skolene. Direktoratet ber samtidig Kunnskapsdepartementet om å sende ut profilen til alle skolene, skriver Aftenposten.

Ifølge profilen er den potensielle gjerningsmannen ensom, våpeninteressert, har et hat mot stedet og institusjonen der man føler seg som taper, er i mental ubalanse, er interessert i voldelige dataspill og nettsteder, og er ellers tilsynelatende helt vanlig.

Politidirektoratet anbefaler at skolene gjør systematiske trusselvurderinger som tar for seg hva elevene sier og gjør. Politiet anbefaler skolene å samarbeide med andre instanser om enkeltelever, arrangere bekymringssamtaler og skaffe seg trusselforståelse når det gjelder elevenes situasjon på og utenfor skolen, og i tillegg arrangere øvelser.

Hensikten er å fange opp signaler tidlig, og å gripe inn og forebygge alvorlige hendelser. Politiet skal invitere til møter med skoleledelsen, og det er møteplikt.

– Vi ønsker på ingen måte å skremme elever, lærere eller foreldre. Dette er ment som et forebyggende spor med en lav profil. Det er viktig at lokalt politi og skolene har en dialog for å kunne fange opp faremomenter, sier politiinspektør Per-Jacob Solhaug ved seksjon for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet. (©NTB)