Somalia ber nabolandene om militær hjelp

Innbyggere i Mogadishu flykter fra kampene i byen lørdag. Den somaliske regjeringen ber nabolandene om militær hjelp i kampen mot islamistiske opprørere. Foto: REUTERS / Feisal Omar / SCANPIX Les mer Lukk

<pOpprørere på vei mot makten.</p

Opprørerne i Somalia er i ferd med å overta presidentpalasset i hovedstaden Mogadishu. Lederen av landets nasjonalforsamling ber nabolandene om å gripe inn militært.

Lederen for Somalias nasjonalforsamling ba lørdag en rekke naboland om å komme den somaliske regjeringen til unnsetning i løpet av 24 timer.

Det må sendes styrker til Somalia så fort som mulig for å slå tilbake offensiven til de islamistiske opprørerne i al Shabaab, mener sjeik Aden Mohamed Madobe.

– Regjeringen er svekket av opprørsstyrkene. Vi ber våre naboland, deriblant Kenya, Djibouti, Etiopia og Jemen, om å sende styrker til Somalia innen 24 timer, sier han.

Madobe advarer mot at al Shabaab nå kjemper seg stadig nærmere presidentpalasset. Innbyggere i området sier at opprørerne nå står om lag 3 kilometer fra bygningen.

– Vi er blitt tvunget til å komme med denne bønnen på grunn av den økende volden. Opprørerne brenner flagg og dreper mennesker, forteller Madobe.

Han hevder at islamistene ledes av en tidligere general i den pakistanske hæren, men går ikke ut med navn.

Harde kamper

Innbyggere i området der presidentpalasset ligger, opplyser om harde kamper.

– Islamistene avfyrer granater, og regjeringsstyrkene skyter tilbake. Det ser likevel ut som opprørerne er i ferd med å ta over kontrollen, sier Warsameh Ahmed, som bor i området.

Presidentpalasset bevoktes av styrker fra Den afrikanske unionen (AU). Men AU-styrkene har ikke mandat til å kjempe side om side med regjeringssoldatene og kan bare skyte tilbake om de blir direkte angrepet.

Den somaliske regjeringen ønsket lørdag å erklære unntakstilstand. Informasjonsminister Farhan Ali Mohammed opplyser at regjeringen fremmet ønsket fordi en humanitær krise er under oppseiling i landet.

Det er presidenten, Sharif Sheikh Ahmed, som må erklære unntakstilstand, men få tror at det vil forandre særlig mye i det krigsherjede landet.

– Etiopia på vei tilbake

Etiopia sendte i 2006 styrker inn i Somalia for å beskytte regjeringen, men trakk seg ut igjen tidligere i år.

Etiopia kommer imidlertid ikke til å sende soldater til Somalia på nytt uten et internasjonalt mandat, sier kommunikasjonsminister Bereket Simon til AFP.

Lokale medier i Somalia melder imidlertid at landsbyboere i grenseområdene hevder å ha sett etiopiske soldater på somalisk jord.

Øyenvitner forteller at minst ti personer har mistet livet i kampene mellom opprørerne og regjeringsstyrkene det siste døgnet.

Kenyanske myndigheter uttrykte fredag at landet ikke akter å sitte stille og se på at opprørerne tar kontroll over Somalia. Det blir blant annet tatt til orde for å øke Den afrikanske unionens fredsbevarende styrke i Somalia, som nå teller 4.300 mann.

Advarer Kenya

Islamistene i al Shabaab lar seg imidlertid ikke skremme av de kenyanske truslene.

– Kenya har flere ganger de siste fire månedene truet med å angripe al Shabaab. Om Kenya gjør alvor av truslene, vil vi angripe Kenya og ødelegge de høye bygningene i Nairobi, sier talsmann for al Shabaab, sjeik Hassan Yaqub, til journalister i den sørlige havnebyen Kismayu.

Kampene i Mogadishu har pågått siden begynnelsen av mai og har vært de hardeste på flere år.

Analytikere sier at sjansene for å få forhandlet fram en fredsavtale for øyeblikket er svært små. (©NTB)