– Slutt å irritere Russland, gjør noe skikkelig!

Den liberale opposisjonspolitikeren og regimekritikeren Grigorij Javlinskij mener at Russland har et halvkriminelt politisk system, uten virkelig demokrati, ytringsfrihet. Likevel ber opposisjonslederen om at vestlige land behandler hjemlandet hans på en mer seriøs måte. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<p – Det er vi som skal rydde opp i Russland, sier opposisjonspolitiker.</p

Slik lød budskapet fra Grigorij Javlinskij da han nylig besøkte Oslo. Den liberale opposisjonspolitikeren og regimekritikeren ga som ventet Russlands nåværende maktapparat, med statsminister Vladimir Putin i spissen, det glatte lag:

– Russland har et halvkriminelt politisk system, uten virkelig demokrati, ytringsfrihet, privat eiendomsrett og en lov som er lik for alle, sa han.

Men samtidig ba han om at vestlige land behandler hjemlandet hans på en mer seriøs måte. For etter hans mening er det nettopp fordi Russland føler seg undervurdert at landet har behov for å trappe opp samarbeid med regimer som Kina og Iran.

– Russland er viktig. Om 30-40 år vil det være to store økonomiske blokker i verden: Øst- og Sørøst-Asia og Nord-Amerika. Uten Russland vil ikke Europa kunne hevde seg, ifølge Javlinskij, som har vært en sentral politiker helt siden 1980-tallet, men som også er en av Russlands mest anerkjente økonomer.

Han etterlyser både mer kunnskap, større engasjement og større vilje til å ta fatt på de virkelig store sakene som kunne bedret forholdet mellom øst og vest.

– Med Russland må man ha et kaldt hode og et varmt hjerte. Mange har motsatt holdning, sier han.

Et godt eksempel

Javlinskij understreker at det er russerne som må rydde opp i eget land, ikke Norge, EU og USA.

– Det beste dere kan gjøre, er å være et godt eksempel. Få orden på Europa! oppfordrer han.

For når vestlige land etter hans mening kritiserer menneskerettighetsbrudd i en region og lar de gå hus forbi i en annen, når de kriger i Irak, bomber Beograd og tar parti i konflikten mellom Serbia og Kosovo, så blir det vanskelig å overbevise Putin og hans menn om å se vestover.

Den frittalende russeren er også tydelig misfornøyd med måten som blant annet EU har valgt å konfrontere russiske myndigheter på.

Som eksempel bruker han den polske kjøttkrigen høsten 2006, da EU satte partnerskapssamtalene med Russland på vent som straff for russernes boikott av polsk kjøtt.

– Polsk kjøtt! Ikke Tsjetsjenia, menneskerettigheter eller drap på journalister, men polsk kjøtt, sier Javlinskij oppbrakt. Slike spesifikke angrep gjør bare ting verre, mener han.

– Kjøp gass til Ukraina

I stedet ber han europeerne ta fatt på de store problemene, blant annet Ukraina.

– Ukraina er enormt viktig for Russland, understreker Javlinskij, som mener Europa bør gjøre seriøse forsøk på å gjøre Ukraina til et velfungerende demokrati. Men det vil koste, fremholder han.

– Europa kunne for eksempel betalt for gass til Ukraina da Russland stanset forsyningene, eller gi et lån som skal tilbakebetales om 50 år. Men er man villig til det? Hvis ikke, er det bedre å være ærlig slik at Ukraina kan nærme seg Russland på en mer realistisk måte, sier Javlinskij.

Hvordan utviklingen i Russland vil bli de nærmeste årene, tør han ikke spå om, men han er overbevist om at finanskrisen vil gjøre tingenes tilstand verre, ikke bare i økonomien, men også politisk. Han tror også at veien ut av uføret blir lang. Likevel har han beholdt en tilsynelatende ukuelig optimisme.

– I 1985 hadde jeg aldri ventet at Sovjetunionen skulle forvinne tre år senere. Det var et mirakel, og når man har sett et mirakel, tror man på mirakler, sier Grigorij Javlinskij. (©NTB)