«– Vi er vitne til noe helt ekstraordinært.»

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei sa fredag at han holder opposisjonen ansvarlig for all vold som måtte oppstå i kjølvannet av valget. Samtidig legger han hele sin tyngde bak president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pVerdens ledere reagerer på varslet maktbruk i Teheran.</p

Teheran/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Irans øverste leder stiller seg bak president Mahmoud Ahmadinejad og advarer opposisjonen. Regimet er trolig rede til å bruke makt for å stanse protestene.

– Folket valgte den de ville ha. Det iranske valget viser at folk hadde tillit til det islamske systemet, sa Ali Khamenei da han talte til titusener av tilhengere i Teheran fredag. Den mektige ayatollaen ba også folk slutte å demonstrere.

– Jeg ber dem om å avslutte gateprotestene. Hvis ikke, vil de være ansvarlige for konsekvensene.

Talen, som ble holdt under fredagsbønnen på Universitetet i Teheran, er den første ayatollaen har holdt siden det omstridte valget sist fredag.

Enkelte hadde håpet at Khamenei ville ta et skritt tilbake. I stedet la han all sin tyngde bak den sittende presidenten, avfeide at valgfusk var årsaken til at Ahmadinejad vant valget og erklærte at han er villig til å ofre sitt liv for den islamske revolusjonen.

Han kom også med sterke utfall mot vestlige land, som han mener har blandet seg inn i valget. Og han hevdet at det er Irans fiender som forsøker å så tvil om valgets legitimitet.

Reagerer

Fra en rekke vestlige land er det kommet sterke reaksjoner på talens innhold.

Mens Tysklands statsminister Angela Merkel mener at talen er «skuffende», advarer Frankrikes president Nicolas Sarkozy Iran mot å gå til et punkt der det ikke er noen vei tilbake.

USA mener at situasjonen er «ekstraordinær».

– Vi er vitne til noe helt ekstraordinært. Jeg tror ikke noen for en uke siden ville ha ventet de modige bildene vi i dag ser, sa Det hvite hus-talsmann Robert Gibbs.

Litt senere vedtok amerikanske folkevalgte en resolusjon som fordømmer aksjonene mot de iranske demonstrantene, mens president Barack Obama advarte Iran om at verden følger med.

– Jeg er svært bekymret over tonen i de uttalelsene som er kommet, og myndighetene i Iran skal vite at verden følger med, sa Obama, som hittil har gått stille i dørene, i et intervju med TV-kanalen CBS.

Også EU-toppmøtet kom fredag med en felles kunngjøring der Iran ble bedt om ikke å bruke makt mot fredelige demonstranter.

Britene har dessuten reagert ved å kalle Irans ambassadør inn på teppet, og britisk UD kaller Khameneis uttalelser «uakseptable».

I talen anklaget Khamenei både USA, Storbritannia og andre «fiender» av Iran for å ha hisset til uro.

Klare for maktbruk

– Både jeg og flere jeg har snakket med i Iran, opplever denne talen nærmest som en ordre om å bruke makt. Det kan ende i et blodbad som vi ikke har sett maken til i moderne tid, sier den norsk-iranske menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam til NTB.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei truet med maktbruk mot demonstranter i gatene i Teheran. Foto: Reuters


Nå vil han at verdenssamfunnet skal reagere og si klart ifra at iranerne har rett til et fritt valg, og at vold er uakseptabelt, sier han.

Også førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo mener at Khamenei gir tydelig beskjed om at regimet er klart til å bruke makt.

– Det er veldig vanskelig å forstå dette som noe annet enn at regimet vil forsøke å stoppe dette, og om nødvendig med makt, sier Utvik til NTB.

Venter på Mousavi

Nå venter både Iran og resten av verden på reaksjonen til den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, hvis tilhengere har varslet nye demonstrasjoner lørdag.

Talen til Khamenei har satt Mousavi i en vanskelig situasjon. Han risikerer å bli definert som en fiende av den islamske republikken hvis han fortsetter å oppfordre til demonstrasjoner.

En av Mousavis medarbeidere sier til Reuters at opposisjonslederen ikke har bedt tilhengerne demonstrere lørdag.

Den andre reformvennlige presidentkandidaten, Mehdi Karoubi, forlangte derimot fredag at hele valgresultatet strykes.

– Aksepter den iranske nasjonens vilje gjennom å annullere valget og garantere at valginstitusjonen overlever, heter det i et åpent brev som Karoubi overleverte til Vokterrådet. (©NTB)