Planlegger to nye atomreaktorer

Kjøletårnene til atomkraftverket Mochovce i Slovakia. Foto: Joe Klamar/ AFP. Les mer Lukk

<pMens norske myndigheter lenge har krevd at atomkraftverket på Kola skal stenge de to eldste reaktorene, planlegger kraftverket i stedet oppstart av to nye reaktorer innen 2020.</p

I et intervju med Teknisk Ukeblad bekrefter viseadministrerende direktør Aleksandr Ionov at kraftverket ikke har noen planer om å etterkomme kravet fra Norges regjering om å stenge de to eldste reaktorene.

– Ifølge statsminister Vladimir Putin trenger vi i Russland ti nye kjernekraftverk for å klare målet om at 30 prosent av energiproduksjonen i 2030 skal komme fra kjernekraft. Derfor planlegger vi nå to nye kraftverk som skal stå ferdig i 2020. Vi har ikke tatt noen avgjørelse om hvilken teknologi vi skal velge, sier Ionov.

Paradoksalt nok peker Ionov på at norsk hjelp for å gjøre sikkerheten bedre ved de fire reaktorene på Kola, har ført til at russerne nå har forlenget levetiden til de gamle reaktorene med 15 nye år utover de opprinnelige 30.

– Vi jobber nå med oppgraderinger som kan gjøre det aktuelt å opprettholde drift på livstid også i de gamle reaktorene, slik de har gjort i USA, sier Ionov.

Utenriksdepartementet opplyser til Teknisk Ukeblad at de fortsatt vil kreve nedleggelse av de to eldste reaktorene ved kjernekraftverket på Kola. (©NTB)