Frykter 1 million nord- menn må bytte fastlege

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har antydet betydelige kutt i antall pasienter per fastlege. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pAllmennlegeforeningen frykter at så mange som 1 million nordmenn blir tvunget til å bytte fastlege på grunn av regjeringens nye samhandlingsreform.</p

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har antydet at en fastlege etter den nye reformen ikke får ha mer enn 1.000 pasienter. I dag er grensen 2.500.

– Dette vet vi er særdeles uheldig når vi har en fastlegeordning som har særlig høy brukertilfredshet og hvor nettopp det kontinuerlige forholdet til en fastlege er en av kjerneverdiene, sier lederen i Allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen, til NRK.

Han mener dagens fastlegeordning er sterkt knyttet til bedre helse, flere leveår og lavere totalkostnader i helsetjenesten.

– Flere er bedre

Med færre pasienter per fastlege, mener helseministeren at legene får bedre tid til hver pasient.

Han mener det er godt gjort å prøve å få det til å virke som et problem at vi får flere leger.

– Man skulle tro at flere leger var et gode, og ikke et problem for befolkningen, sier Hanssen til NRK og minner om at Legeforeningen selv har foreslått 2.000 flere fastleger.

Naturlig avgang

Fastlege i Fyllingsdalen i Bergen, Hans Kristian Bakke, sier til NRK at han ikke tror folk vil forstå hvorfor de blir fjernet fra fastlegen de kjenner godt og som kjenner dem godt.

Helseministeren svarer at man har god tid til å innføre reformen, og at ingen skal frykte at de får brev i posten med krav om å skifte fastlege. En måte å løse dette på, foreslår han, er å bruke naturlig avgang.

– En måte å starte på kan jo være at for eksempel nye pasienter ikke kan gå til fastleger som har veldig lange lister, sier Hanssen. (©NTB)