Drapssiktet på grunn av riper og filmmanus

FOTO: Scanpix
<pOslo tingrett er enig med politiet i at en 42-årig familiefar kan mistenkes for å ha drept Vegard Bjerck på Skøyen i fjor fordi han har laget riper i biler og skrevet manus om mord i garasjeanlegg.</p

Politiet ba om fire uker med brev- og besøksforbud, men tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen reduserte tiden med to uker. Faren for bevisforspillelse og faren for unndragelse var de viktigste grunnen til at mannen ble fengslet.

– Retten peker på at det er påfallende at siktede husker så lite fra drapsdagen. Han er usikker på hvordan han fikk vite om drapet, og det er mange uklarheter i hans politiforklaring, skriver dommeren i kjennelsen.

Advokat Rune Lindboe er forsvarer for den siktede 42-åringen. Etter fengslingsmøtet beskrev han fengslingsgrunnlaget i klare ordelag.

– Det er tynne og spekulative teorier. At politiet ikke fikk medhold i kravet om fire ukers varetekt er en indikasjon på at dette ikke har vært helt lett for dommeren, sier Lindboe.

Irritert over parkering

Drapet på Vegard Bjerck har vært uløst i seks måneder. Den 43 år gamle IT-gründeren ble stukket ned med kniv og drept hjemme i garasjen sin i Hofftunet borettslag 18. desember i fjor. Politiet har slitt med mangel på tekniske spor i etterforskningen, men gikk mandag til pågripelse av den 42 år gamle naboen.

Politiet mener Vegard Bjerck ble drept fordi han drapsdagen kom akkurat idet den siktede 42-åringen med vilje laget riper i en bil på parkeringsplassen. Under de 15 timene med avhør har 42-åringen innrømmet at han ved flere anledninger skal ha ripet opp biler på gjesteparkeringen i Hofftunet på Skøyen hvor både han og offeret bodde.

Ripingen skal ha skjedd i irritasjon over en som gjentatte ganger plasserte bilen sin på en slik måte at to plasser ble okkupert på den ellers overfylte gjesteparkeringen. Politiet mener at den aktuelle bilen ble skrapet opp den dagen Bjerck ble drept.

– Siktede erkjente først på direkte spørsmål, på dag to under avhørene, at det var han som hadde ripet opp biler. Vi mener denne oppførselen er svært spesiell og at det vitner om helt spesielle indre krefter, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Skrev manus

I avhør har 42-åringen fortalt at han etter at Vegard Bjerck ble stukket ned har skrevet manus om et drap i en garasje i et filmmanus. Dette nevnte politiet som et argument i retten, men det mener forsvareren er helt grunnløst

– Han har skrevet flere filmmanus, og to er sendt inn til konkurranser, men foreløpig uten at det er laget film av dem. Dette er noe han selv fortalte politiet uoppfordret, og drapet i manuset er ikke en hovedhendelse, men en liten del av handlingen, sier Lindboe.

Politiadvokat Gulnes har også lagt stor vekt på at den sosiale fallhøyden for den vellykkede familiemannen var så stor at han delvis av den grunn kan ha drept Bjerck da han ble tatt på fersk gjerning i å lage riper.

Alibi fra datteren

Den siktedes forsvarer mener avhør av datteren gir 42-åringen alibi for det tidspunktet som drapet på Bjerck skjedde. Det er verken politiet eller Oslo tingrett uten videre enige i.

– Det bemerkes at siktedes eldste datter i avhør ikke kan utelukke at faren har vært ute av leiligheten etter at hun kom hjem noe før klokken 16, skriver dommeren i kjennelsen.

Det er klart at Bjerck ble drept omtrent klokken 16.15. (©NTB)