Klart for nye protestmarsjer i Iran

Protestene i Iran fortsetter, og det er ikke bare reformvennlige ungdomer som deltar. Bevegelsen får støtte fra store deler av middelklassen, ifølge iranere som deltar i demonstrasjonene. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pOpposisjonen i Iran trosser regimets forbud mot demonstrasjoner og planlegger nye protestmarsjer og aksjoner.</p

Den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi har bedt tilhengerne sine om å møte opp til nye demonstrasjoner torsdag. Alle oppfordres til å gå kledd i svart for å vise sorg over demonstranter og studenter som er drept de siste dagene.

Uroen brøt ut etter valget sist fredag, som ifølge valgkomiteen ble vunnet av sittende president Mahmoud Ahmadinejad. Opposisjonen mener imidlertid at valget var preget av fusk.

Krisen er den største i Iran siden den islamske revolusjonen i 1979, og myndighetene har forsøkt å stanse protestene ved å arrestere reformtilhengere, stenge mobilnett og utplassere sikkerhetsstyrker i Teheran sentrum.

Stille marsj

Likevel deltok titusener av demonstranter i en «stille» marsj onsdag. Mange av dem hadde grønne pannebånd og armbånd, som tegn på at de støtter Mousavi.

Og det er ikke bare unge og liberale mennesker som deltar i den nye protestbevegelsen i Iran. Også kvinner kledd i nær heldekkende svarte drakter (chador), hele familier, drosjesjåfører er å se blant demonstrantene. Også konservative religiøse ledere har stilt seg bak protestene.

Mousavi er en erfaren politiker som var statsminister på 1980-tallet. Han var en av fire kandidater som kom gjennom nåløyet til det religiøse Vokterrådet, som stiller strenge religiøse krav til de som stiller til valg.

Reformvennlig

Likevel regnes Mousavi som mer reformvennlig enn Ahmadinejad, og han fikk tidlig støtte av tidligere president Mohammad Khatami. Khatami ønsket selv å stille som kandidat i årets valg, men trakk seg for å samle reformbevegelsen.

I sin tid som president forsøkte han å gjennomføre en rekke reformer, men forslagene ble gang på gang stanset av nasjonalforsamlingen og landet øverste religiøse organer.

Forrige gang Iran opplevde en protestbølge, var i 1999. Da var det studentbevegelsen som ledet an. Nå er det annerledes, mener en av deltakerne.

– Det er helt annerledes enn i 1999. Den gang sto det mellom studentene og myndighetene. Dette er mellom folket og myndighetene. Denne gangen er det hele Iran. Det er en historisk bevegelse, mener Saham Boorghani (26), som er redaktør for et reformvennlig nettsted og en nær støttespiller til Mousavi. (©NTB)