Nominert til Amanda etter sin død

POST MORTEM: Thomas Nordseth-Tiller er nominert til Amandaprisen en måned etter sin bortgang. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pThomas Nordseth-Tiller ble ondag nominert til Amandaprisen post mortem for manuset til suksessfilmen «Max Manus.» </p

Filmen om motstandshelten er nominert til hele ti Amanda-priser.

Filmen «Max Manus» kan stikke av med hele ti av femten priser under utdelingen av Amanda-prisene 21. august. Filmen om hjemmefrontshelten er vist for 1,2 millioner mennesker på norske kinoer – en historisk rekord. Den har helt tydelig også imponert Amanda-juryen som i år har vært ledet av Åse Kleveland.

– Max Manus har truffet et eller annet hos både publikum og jury. Det er tydelig, men det er litt unorsk. Det er ofte én film som lykkes litt mer enn andre. Og vi trenger ikke vinne alle nominasjonene, bare noen eller én – min, tuller skuespiller Aksel Hennie, som selv er nominert til kategorien beste mannlige skuespiller.

Bjørn Sundquist («Jernanger») og Kristoffer Joner (både «Skjult» og «Den siste revejakta») konkurrerer med Hennie.

Post mortem

Manusforfatter for «Max Manus», Thomas Nordseth-Tiller, døde 12. mai av kreft. Onsdag ble han nominert til Amanda-prisen i kategorien for beste manus.

– Det er veldig spesielt, og det er veldig vemodig at han ikke er her i dag. Thomas hadde elsket det og jeg tenker masse på ham. Dette er en verdig avslutning på en altfor kort forfatterkarriere, sier Hennie.

Men krigsfilmen får på mange områder også hard konkurranse av Erik Poppes «deUSYNLIGE», som er nominert i seks kategorier. Også filmen «Nord», som har fått flere utenlandske priser og er Rune Denstad Langlos spillefilmdebut, er nominert i tre kategorier.

I tillegg skal Amandakomiteens Gullklapper, Folkets Amanda-pris og Amandas Ærespris deles ut.

Beste kvinne

Beste kvinnelige hovedrolle går til enten danske Trine Dyrholm («deUSYNLIGE»), Ingrid Bolsø Berdal («Fritt Vilt 2») eller Ellen Dorrit Petersen («Iskyss»). Ingrid Bolsø Berdal (29) vant den samme prisen for den første «Fritt Vilt»-filmen i 2007 og synes det er stas å bli nominert for oppfølgeren. Det er for øvrig den eneste prisen skrekkfilmen er nominert til.

– Jeg tenker jo ikke på dette som konkurranse, men at jeg er nominert sammen med to fantastiske skuespillere. Ellen Dorrit Petersen gikk under meg på Teaterhøgskolen så jeg har fulgt henne veldig og er vel en av hennes aller største fans, sier Ingri Bolsø Berdal til NTB.

Prisene blir delt ut i forbindelse med Den norske filmfestivalen i Haugesund. Showet i Haugesund Konserthus fredag 21. august blir vist direkte på TV 2. Årets verter er Sven Nordin og Dennis Storhøi. (©NTB)