– Uakseptabelt å godta Nord-Korea som atommakt

USAs president Barack Obama (t.v.) sammen med Sør-Koreas president Lee Myung-bak utenfor Det hvite hus tirsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pPå grunn av Nord-Koreas historie når det gjelder spredning av atomvåpen, er det uakseptabelt å godta landet som atommakt, ifølge USAs president Barack Obama.</p

Obama kom med uttalelsen etter et møte med Sør-Koreas president Lee Myung-bak i Det hvite hus tirsdag. Lee deltok også på pressekonferansen.

Ifølge Lee vil de gode forbindelsene mellom USA og Sør-Korea tvinge Nord-Korea til å tenke seg om to ganger før landet begår handlinger som det vil angre på. Men han sa at Nord-Korea kan reagere på nye sanksjoner med en ny runde rakettprøver.

Ifølge Obama vil USA og USAs allierte drøfte et forbud mot nordkoreanske skip som ledd i FN-sanksjonene mot landet de kommende månedene. Han lovet også «alvorlig håndheving» av de internasjonale sanksjonene.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon vil nordkoreanske raketter kunne nå USA i løpet av bare tre år dersom Nord-Korea fortsetter å oppgradere sine våpensystemer i samme tempo som landet har gjort den siste tiden.

USA understreket tirsdag igjen at det vil forsvare Sør-Korea, og at landet beskyttes av USAs atomvåpen. (©NTB)