Støre: – Ser ikke vakkert ut i Iran

TAR AVSTAND: Utenriksminister Jonas Gahr Støre var en av flere vestlige ministre som tirsdag rettet kritikk mot regimet i Iran og ga klar beskjed om at verden følger med på etterspillet etter fredagens valg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Les mer Lukk

<pValget i Iran var ikke fritt, og med den brutale volden i gatene ser det ikke vakkert ut, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).</p

Støre var en av flere vestlige ministre som tirsdag rettet kritikk mot regimet i Iran og ga klar beskjed om at verden følger med på etterspillet etter fredagens valg. Samme morgen ble også Irans ambassadør i Norge innkalt på teppet i UD, der han blant annet fikk klar beskjed om hva norske myndigheter synes om at vestlige journalister blir satt på fly hjem.

– Det tar vi avstand fra, Vi har sagt tydelig ifra om at slike rapporter ikke er akseptable, sier Støre. Flere norske journalister har opplevd å havne i vanskelige situasjoner, noe også ambassadøren fikk påpekt.

Støre vil ikke slå fast at president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt ved hjelp av fusk, men sier likevel at mye tyder på det.

– De enkelthistoriene som er kommet inn, og jeg har lest mange av dem, tyder på at dette ikke har gått normalt for seg, sier Støre og nevner blant annet bortfallet av mobilnettet og nærmest standardiserte resultater.

– Det svekker troverdigheten til resultatet, sier han til NTB.

Samtidig mener han det er positivt at det mektige Vokterrådet har gått med på en omtelling av stemmer i enkelte distrikter.

– Det internasjonale samfunnet må si tydelig ifra at det er positivt, samtidig som vil må gi beskjed om at vi følger nøye med på måten opptellingen gjøres på, sier Støre.

Han mener Iran er et typisk eksempel på et makttungt system som ser solid ut på utsiden, men som blir urolig når folk rører på seg.

– Og nå rører de på seg i Iran, sier Støre. (©NTB)