Vil bekjempe kriminalitet med borgerpatruljer

<pItalias regjering vil bekjempe kriminalitet med borgerpatruljer. Det er ikke en ny generasjon svartskjorter det er snakk om, lover innenriksministeren.</p

Statsminister Silvio Berlusconis regjering og dens allierte går nå inn for å opprette borgerpatruljer som skal hjelpe politiet og militæret i bekjempelsen av kriminalitet og ulovlig innvandring.

Forslaget må godkjennes av nasjonalforsamlingen før det kan tre i kraft, og opposisjonen har tatt til motmæle av frykt for at opprettelsen av borgerpatruljer skal føre til økt diskriminering og vold i det italienske samfunnet.

Enkelte motstandere har sammenlignet borgerpatruljene med svartskjortene, de halvmilitære gruppene av frivillige som ble mobilisert av fascistlederen Benito Mussolini.

Sammenligningen er urettferdig, mener innenriksminister Roberto Maroni.

– De har beskyldt oss for å forsøke å gjenopprette svartskjortene, men det vi forsøker å få til, er deltakelse fra borgernes side, sier Maroni.

I Milano har ei gruppe allerede meldt seg til tjeneste, utstyrt med beige uniformer og svarte militærluer.

Kilder i påtalemyndigheten sier det nå er åpnet etterforskning mot gruppa på grunn av mistanke om den ønsker å blåse nytt liv i det nyfascistiske partiet Movimento Sociale Italiano.