Styrker trolig Moskva-båndene

Styrker trolig Moskva-båndene Les mer Lukk

<pInnbyggerne i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia gikk søndag til urnene for å velge ny nasjonalforsamling. Valget vil etter alt å dømme styrke stillingen til den russiskvennlige lederen.</p

President Eduard Kokoity er blitt beskyldt for å ha truet meningsmotstandere i opptakten til valget, og mange har også satt spørsmålstegn ved hvor pengene som skulle ha gått til gjenoppbygging, har tatt veien.

Det er av noen blitt tatt til orde for å boikotte valget, selv om også opposisjonsledere støtter Kokoitys ønske om løsrivelse fra Georgia.

44 år gamle Kokoity håper selv på et valgskred, og opposisjonen mener han ønsker å forandre grunnloven og dermed samle enda mer makt på egne hender.

- Vi stemmer i dag for et selvstendig Sør-Ossetia, selv om vi har et nært forhold med Russland og vil fortsette å styrke de båndene, sier Kokoity.

- Ulovlig

Russland er sammen med Nicaragua de eneste som har anerkjent Sør-Ossetias uavhengighet etter krigen i august i fjor der russiske styrker kastet den georgiske hæren ut av regionen.Georgia avviser søndagens valg og kaller det ulovlig.

- Det de i Sør-Ossetia kaller valg, er langt fra virkelige valg, sier minister for reintegrering, Temur Jakobasjivili.

Tjenestemenn opplyser at deltakelsen ligger an til å bli høy i valget der 34 plasser i nasjonalforsamlingen skal fylles.

Selvstyre

Sør-Ossetia, med en befolkning på 70.000, brøt med georgisk styre i en krig på begynnelsen av 1990-tallet. Men selv om området er mer eller mindre selvstyrt, gjør Georgia fortsatt krav på Sør-Ossetia som en del av georgisk territorium. Da Georgia gikk til angrep mot Sør-Ossetia i august for å gjenerobre området, slo russiske styrker dem tilbake.

- Jeg ønsker at dette valget skal gjøre livet bedre. Jeg ønsker at byen endelig skal bygges opp igjen, sa Atsamas Kokojev i hovedstaden Tskhinvali etter å ha avlagt stemme søndag.- Jeg ønsker ikke mer krig. Jeg ønsker at livet skal bli normalt igjen.