– Taliban beseiret om få dager

Pakistanske tanks rykket i går nærmere Kumble-området i Dir-distriktet. Pakistanske styrker erklærte i går at de hadde inntatt byen Mingora. Foto: AP Les mer Lukk

<pPakistans forsvarsminister sikker på seier.</p

Taliban vil være beseiret i de nordvestlige delene av Pakistan i løpet av to til tre dager, sier landets forsvarsminister. Røde Kors er svært bekymret over situasjonen i området.


- Operasjonene i Swat, Buner og andre nærliggende områder har vært en komplett suksess. 5 til 10 prosent av jobben gjenstår, og forhåpentlig klarer vi det i løpet av to til tre dager, sa forsvarsminister Syed Athar Ali søndag.


Etter at en fredsavtale med islamistiske grupperinger brøt sammen for en måneds tid siden, har pakistanske styrker kjempet mot Taliban-opprørerne i distriktene Swat og Buner nord i landet.


Lørdag erklærte pakistanske myndigheter at Mingora, den viktigste byen i Swat, var under kontroll.


Generalmajor Athar Abbas, som er Pakistans militære talsperson, sier på sin side at det er umulig å beregne når offensiven vil være over.


- Operasjonen pågår i alle områdene, og på dette tidspunktet kan vi ikke gi noen tidsplan, sier han.

Bekymret

Den humanitære situasjonen i Swat er alarmerende, understreker ledere i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).


- Organisasjonen er svært bekymret over de siviles situasjon i Swat og mener det trengs en omgående og omfattende humanitær aksjon, heter det i en uttalelse fra ICRCs hovedkvarter i Genève.


- Menneskene i Swat trenger bedre humanitær beskyttelse og hjelp umiddelbart. Med tanke på hva vi allerede har sett på bakken, mobiliserer vi ytterligere ressurser. Men sikker og uhindret tilgang til området er fortsatt avgjørende for at våre team skal kunne levere, sier Pascal Cuttat, leder for Røde Kors' delegasjon i Pakistan.

Sør-Waziristan

Samtidig som hæren kjemper mot Taliban i Swat og Buner, pågår det også kamper mellom opprørere og hæren i grenseområdet mot Afghanistan.


Minst 40 Taliban-medlemmer og fire soldater er drept i kamper med pakistanske sikkerhetsstyrker i Sør-Waziristan, opplyser etterretningskilder.


Kampene pågikk nær den afghanske grensen natt til søndag.- Opprørerne angrep en militærleir med mange mann. Kampene varte i åtte timer. Fire soldater mistet også livet, forteller en etterretningskilde i Islamabad.


Sør-Waziristan er et område med sterk Taliban-innflytelse. Det er dette området som benyttes når opprørerne skal bevege seg mellom Pakistan og Afghanistan.