– Klimarapport er en skam

– Klimarapport er en skam
<pKofi Annans forum beskyldt for metodejuks.</p

En amerikansk forsker kommer med knusende kritikk av klimarapporten som konkluderer med at klimaendringene krever over 300.000 liv årlig.

Rapporten er utarbeidet av Global Humanitarian Forum (GHF) og anslår at klimarelaterte dødsfall vil nå over en halv million innen 2030.

GHF ledes av FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, og i styret sitter blant andre FNs tidligere nødhjelpskoordinator Jan Egeland.

Samfunnsviteren Roger A. Pielke ved Universitetet i Colorado er imidlertid sterkt kritisk til rapporten.

Pielke studerer katastrofetrender og kaller rapporten en metodologisk skam.

Han hevder at det ikke går an å skille økonomiske tap og dødsfall forårsaket av menneskeskapte klimaendringer fra andre typer dødsfall.

– Klimatrusselen er et problem som må tas på alvor. Likevel vil denne rapporten skape problemer for klimasaken fordi den er full av feil, sier Pielke til The New York Times.

Søren Peter Andreasen, sosiolog ved Dalberg Global Development Partners, som ledet arbeidet med rapporten, forsvarer på sin side resultatene.

– Jeg synes det kommer klart fram at tallene er omtrentlige anslag, slår Andreasen fast.

Økonomen Jeffrey D. Sachs var blant tolv eksperter som gikk gjennom rapporten med kritisk blikk. Han innrømmer at enkelte av konklusjonene er forenklede, men han går likevel god for rapportens budskap. (©NTB)