Amnesty krever gransking på Sri Lanka

Singalesiske myndigheter blir beskyldt for å ha beskutt flyktningleire med tungt artilleri. Tamiltigrene blir på sin side beskyldt for å ha benyttet de samme sivile som menneskelige skjold. Arkivfoto: AFP Les mer Lukk

<p- 20.000 sivile drept i kamphandlinger.</p

Amnesty International krever at det blir satt i gang en gransking for å finne ut hvor mange sivile som er blitt drept i kamphandlingene på Sri Lanka.

Kravet kommer i kjølvannet av en artikkel i den britiske avisen The Times der det hevdes at minst 20.000 sivile ble drept i krigens siste uker fram til 17. mai.

Artikkelen baserer seg på en konfidensiell FN-rapport. I rapporten får bombardementet fra den srilankiske regjeringshæren skylden for de sivile tapene.

– Artikkelen i The Times understreker behovet for en gransking, og FN burde gjøre alt for å finne ut sannheten om blodbadet på Sri Lanka, sier Amnestys Asia-direktør Sam Zarifi.

Den srilankiske regjeringen har nektet FNs menneskerettighetsråd innreise til de nordøstlige delene av øystaten der kampene har pågått. Menneskerettighetsrådet ønsket å samle informasjon om påståtte krigsforbrytelser.

Regjeringen nekter også for at de sivile tapene er på nivå med det som kommer fram i The Times. (©NTB)