- Kirkebrannen var påsatt

Våler kirke i Hedmark brant ned natt til fredag. Kirken var overtent da brannvesenet kom. Foto Sverre Viggen / Østlendingen / SCANPIX Les mer Lukk

<pBrannen som la Våler kirke i ruiner natt til fredag var påsatt. Politiet etterlyser nå en grønn Volvo som ble sett i området på den tiden brannen startet.</p

Brannen startet på utsiden av kirken, ved døra til sakristiet. Et vitne har forklart at han så flammer langs kirkeveggen. Fredag kveld kunne Kripos bekrefte overfor Våler lensmannskontor at det var funnet spor som tyder på at brannen ble påsatt. Det ble blant annet brukt spesialtrente hunder til å gå over branntomta på jakt etter spor av brennbare væsker.

– Jeg ønsker ikke å si så mye mer nå enn å bekrefte at brannen var påsatt, som følge av at Kripos har vært her og gjort en del undersøkelser, sier lensmann Ingjerd Kagnes i Våler til NTB.

Kartlegger bevegelser

Politiet anlegger etterforskningen bredt og ber alle som beveget seg i Våler sentrum natt til fredag om å melde seg for politiet med opplysninger om hva de gjorde og på hvilket tidspunkt.

– Vi trenger å få kartlagt all aktivitet i sentrum, sier Kagnes.

Hun forteller dessuten at en grønn Volvo er blitt sett i området rundt kirken i tidsrommet da brannen trolig ble påtent. Bilen etterlyses, men med svært dårlig signalement.

– Vi vet at det var en grønn Volvo, men kan verken si om den var eldre eller nyere, eller det var personbil eller stasjonsvogn, sier hun.

Fullstendig nedbrent

Klokken var 2.30 da politiet fikk melding om brannen i den over 200 år gamle kirken.

– Vi fikk meldinger fra brannvesenet på stedet om at det så greit ut, men at de fryktet for spredning til taket. Det viste seg at frykten var begrunnet, for rundt klokken 4 var det full fyr i taket, og brannmannskapene måtte konsentrere seg om å redde ut mest mulig inventar og gjenstander, sier operasjonsleder Geir Rygh i Hedmark politidistrikt til NTB.

Ved 5.30-tiden var kirken totalskadd.

– Tårnet raste sammen og kirken er fullstendig nedbrent, sier operasjonslederen.

Reddet altertavle og døpefont

Brannvesenet klart å redde med seg altertavla fra 1607 ut av den brennende kirken. Døpefonten som er laget før 1180, ble også hentet ut, samt flere bilder og en del sølvtøy. Flere av de mest verdifulle gjenstandene skal ha blitt brakt i sikkerhet. Likevel gikk trolig store verdier tapt i flammene.

– I en så gammel kirke er det nok uerstattelige ting som er borte. Vi har ikke oversikt over hvilke gjenstander som er reddet ut, men brannvesenet har gjort en formidabel innsats, sier Rygh.

– Uerstattelig kulturminne

Justisminister Knut Storberget har vært i kontakt med Vålers ordfører for å forsikre seg om at kommunen får den hjelpen de trenger for å håndtere ettervirkningene av brannen.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt meldingen om at den over 200 år gamle kirken er brent ned til grunnen. Det er et uerstattelig kulturminne som er gått tapt. Det er trist for alle dem som har funnet trygghet og samhold i kirken, sier Storberget i en pressemelding.

Fredag ettermiddag sto det bare en vegg igjen etter kirken, og brannvesenet drev fortsatt med etterslukking. (©NTB)