Nekter å underlegge seg truslene

Bombetrusselen mot den norske ambassaden i Kenya endrer ikke på Norges arbeid med å bistå afrikanske land i å dokumentere sine kontinentalsokler, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som fredag besøkte Kenya. Foto: Trond Viken/ UD /SCANPIX Les mer Lukk

<pTerrortrusselen mot den norske ambassaden i Kenya får ingen følger for arbeidet med å dokumentere kontinentalsokkelen til afrikanske land, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).</p

Nairobi/Oslo (NTB-Åsmund Gram Dokka): Onsdag fikk den norske ambassaden i Nairobi i Kenya et trusselbrev der det ble truet med selvmordsangrep mot ambassaden og angrep mot norske interesser verden over.

Gruppen som sendte trusselbrevet, kaller seg Worrier Brave og hevder den er en del av al-Qaida-nettverket.

Avviser anklager

Gruppen beskylder Norge for å hjelpe Kenya med å stjele kystområder fra Somalia, og hevder også at Norge har betalt 250 millioner dollar for å oppmuntre Kenya. Norges mål skal ifølge gruppa være å lete etter olje i området.

Norge har bistått Somalia og andre land i Afrika med å dokumentere rettigheter til kontinentalsokkelen og engasjementet vil fortsette trass i trusselen.

– Trusselen får ingen konsekvenser for dette arbeidet. Bygningen er gjennomsøkt med hunder på jakt etter eventuelle bomber, og vaktholdet rundt bygningen er styrket, opplyser Erik Solheim til NTB.

Han avviser at Norge har lagt seg opp i noen kenyansk-somalisk tvist om retten til kystområder.

Ønsker internasjonalt søkelys

Miljø- og utviklingsministeren forteller at Norge har bestemt seg for å hjelpe til med dokumentasjon av kontinentalsokkelen til afrikanske land uavhengig av hvilket regime som sitter ved makten.

– I tillegg til Somalia har vi også bidratt i Mauritania, selv om styresmaktene der ikke har internasjonal anerkjennelse, påpeker Solheim og legger til:

– Dette dreier seg om langsiktige ressurser. Det ville være en skandale om disse fattige landene går glipp av viktige naturressurser på grunn av at feil regime sitter ved makten.

Norge ligger langt framme når det gjelder dokumentering av kontinentalsokler, og har senere nytt godt av dette arbeidet, blant annet ved funn av olje på norsk sokkel.

– Det er klart at det også er i vår interesse å få et internasjonalt søkelys på dette, medgir Solheim. (©NTB)