Albino-drapsmenn venter på dommen i Burundi

Flere albinoer følger rettssaken mot mennene som anklages for å ha drept over 50 albinoer i Sentral-Afrika. Foto. Reuters / Scanpix. Les mer Lukk

<pDet lille sentralafrikanske landet Burundi rystes av en makaber rettssak, der åtte menn er tiltalt for å ha drept og partert minst elleve albinoer.</p

Torsdag la aktor ned påstand om livsvarig fengsel for de tre antatte hovedmennene og mellom 15 og 20 års fengsel for de fem øvrige.

De åtte anklages for å ha drevet en makaber jakt på albinoer i Ruyigi-provinsen fra september i fjor og til mars i år, og de mistenkes også for å ha vært involvert i drapene på rundt 40 albinoer i nabolandet Tanzania.

Solgte kroppsdeler

Flere av ofrene var små barn og motivet var enkelt i all sin grusomhet; kroppsdeler og organer fra albinoer er ettertraktet vare hos heksedoktorer og skal ha blitt solgt for å ende opp som brygg og lykkeamuletter.

– Jeg har lagt fram tilstrekkelig med beviser for at disse åtte mennene hadde et stort ansvar for drapene på albinoer. Derfor ber jeg også om lovens strengeste straff, sa aktor Nicodeme Gahimbare i sin sluttprosedyre.

De åtte tiltalte fastholder alle sin uskyld, men hadde et forklaringsproblem i retten ettersom de var i besittelse av bein fra mennesker da de ble pågrepet i mars.

Blodige knokler

Gahimbare viste fram flere blodige knokler i retten, foran sjokkerte tilhørere, flere av dem albinoer.

Albinoer blir ofte stigmatisert, utstøtt og jaget for sin synlige annerledeshet i Afrika, og mange av Burundis rundt 200 albinoer søkte tilflukt i beskyttede sentre mens drapsbølgen pågikk.

En talsmann for landets albinoer, Kazungu Kassim, var godt fornøyd etter at aktor hadde lagt ned påstand om lovens strengeste straff for hovedmennene.

– Vi håper nå at at vi slipper flere drap på albinoer her i landet, sa han. (©NTB)