204 år gammel kirke brant ned

Våler kirke i Hedmark brant ned natt til fredag. Kirken var overtent da brannvesenet kom. Foto: Sverre Viggen / Østlendingen / Scanpix. Les mer Lukk

<pVåler kirke i Hedmark ble natt til fredag totalskadd i en brann.</p

– Mannskapene klarte å berge ut en del gjenstander, men foreløpig vet vi ikke hvor mye det er snakk om. De måtte trekke seg ut og komme seg i sikkerhet da flammene tok overhånd, sier operasjonsleder Geir Rygh i Hedmark politidistrikt til NTB.

– Fullstendig nedbrent

Klokken var 2.30 da politiet fikk melding om brannen.

– Vi fikk meldinger fra brannvesenet på stedet om at det så greit ut, men at de fryktet for spredning til taket. Det viste seg at frykten var begrunnet, for rundt klokken 4 var det full fyr i taket, og brannmannskapene måtte konsentrere seg om å redde ut mest mulig inventar og gjenstander, sier Rygh.

I 5.30-tiden var kirken totalskadd.

– Tårnet raste sammen og kirken er fullstendig nedbrent, sier operasjonslederen.

Uklar brannårsak

I 7.30-tiden brant det fortsatt på stedet, og politiet antar at slukningsarbeidet vil pågå utover formiddagen fredag.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hva som er årsaken til brannen. Tekniske undersøkelser på stedet vil trolig starte lørdag.

– Brannen ser ut til å ha startet på sørsiden utvendig, men vi vil ikke spekulere på noen brannårsak utover dette, sier Rygh.

Det er foreløpig uvisst hvor store verdier som er gått tapt i brannen.

– Dette er en gammel kirke, over 200 år gammel, så det er nok ting som er uerstattelige som er borte. Vi har ikke oversikt over hvilke gjenstander som er reddet ut, men brannvesenet har gjort en formidabel innsats, sier Rygh. (©NTB)


Oppdatert med en utvidet versjon.