Taliban tar hevn i Pakistan

Situasjonen var kaotisk på markedet i Peshawar der to bomber eksploderte med kort tids mellomrom torsdag. Minst åtte personer ble drept og over 100 såret. Foto: REUTERS / Ali Imam / SCANPIX Les mer Lukk

<pMinst tolv drept i nye angrep.</p

Fakta om voldsutviklingen i Pakistan i år  
* 28. mai: Tre bomber eksploderer i byen Peshawar nær grensen til Afghanistan. Minst ti personer blir drept i angrepene. Taliban lover flere angrep som hevn for offensiven mot islamistbevegelsen nordvest i Pakistan.
* 27. mai: En væpnet gruppe angriper politihovedkvarteret i Lahore. Minst 23 mennesker blir drept og rundt 300 såret.
* 16. mai: En bil full av sprengstoff blir sprengt i lufta i Peshawar. Elleve mennesker blir drept, deriblant fem barn som passerer i skolebuss.
* 11. mai: Ti mennesker blir drept og over ti såret i et angrep på en militær kontrollpost i Peshawar.
* 18. april: En selvmordsbomber angriper en militærkolonne i Kohat, og 25 soldater blir drept.
*15. april: En selvmordsbomber detonerer en bilbombe utenfor en militær kontrollpost nordvest i landet, og ni politimenn og tre sivile mister livet.
* 5. april: En selvmordsbomber detonerer en bombe utenfor et religiøst senter for sjiaminoriteten i Chakwal i det sentrale Pakistan. Minst 17 personer blir drept og elleve såret.
* 30. mars: Menn bevæpnet med pistoler og håndgranater stormer et senter for politiopplæring i Lahore. Åtte rekrutter blir drept.
* 27. mars: En selvmordsaktivist dreper 37 mennesker ved å sprenge seg i lufta utenfor en moské nær den afghanske grensen. 14 politimenn og soldater er blant de drepte.
* 3. mars: Væpnede menn angriper cricketspillere fra Sri Lanka på en stadion i Lahore. Sju mennesker blir drept og seks av cricketspillerne såret.
* 20. februar: En selvmordsbomber tar 27 mennesker med seg i døden og sårer 65 når han angriper en begravelsesseremoni for sjiamuslimer i byen Dera Ismail Khan.
* 5. februar: Minst 24 mennesker ble drept i et angrep trolig begått av en selvmordsaktivist mot en sjiamoské i byen Dera Ghazi Khan.
(Kilde: Reuters)

Peshawar (NTB-Reuters-AFP): Taliban truer med nye hevnangrep i Pakistan. Torsdag ble minst tolv personer drept i flere bombeangrep i Peshawar nordvest i landet.

Over 100 mennesker ble såret i angrepene, som øker frykten for at Taliban vil gjennomføre nye terrorangrep som hevn for den månedslange offensiven mot den islamistiske bevegelsen nord i Pakistan.

Det første angrepet skjedde midt i ettermiddagshandelen på et travelt marked i Peshawar. To motorsykler var påmontert sprengladninger, som gikk av i rask rekkefølge.

- Åtte personer ble drept i angrepet, og rundt 100 såret, ti av dem alvorlig. Politiet bringer fortsatt inn sårede, opplyser legen Alamgir Shinwari ved byens største sykehus til nyhetsbyrået AFP.

Like etter eksplosjonene begynte væpnede menn å skyte mot politiet fra hustak i området, sier øyenvitner. To av mennene ble drept da politiet skjøt tilbake, og to ble arrestert, opplyser politisjefen i provinsen Malik Mohammad Navid.

Mens skytingen fortsatt pågikk, gikk en selvmordsbomber til angrep på en kontrollpost i utkanten av byen. AP melder at fire politifolk ble drept i angrepet.

Litt senere kom det meldinger om nok et bombeangrep, denne gangen i byen Dera Ismail Khan, som ligger om lag 300 kilometer sør for Peshawar. Det var torsdag kveld ikke kommet meldinger om drepte eller sårede i dette angrepet.

- Reaksjon

Ingen hadde torsdag tatt på seg skylden for angrepene i Peshawar. Men en talsmann for Talibans pakistanske fløy kunngjorde at gruppa sto bak onsdagens terrorangrep i Lahore, der 24 mennesker mistet livet og over 300 ble skadd.

- Vi har oppnådd det vi ville. Vi har sett på dette målet i lang tid. Det er en reaksjon på militæroperasjonen i Swat-dalen, sier Hakimullah Mehsud, som leder en av de væpnede gruppene som er tilknyttet Taliban i Pakistan.

Mehsud advarte torsdag om angrep i større byer som Multan, Rawalpindi, Lahore og hovedstaden Islamabad, og sa at innbyggerne burde komme seg vekk.

- Vårt mål er sikkerhetsstyrkene som dreper uskyldige i Swat og områdene omkring, sa han.

Mehsud er talsmann for Pakistans mest ettersøkte mann, Baitullah Mehsud, som leder gruppa Tehreek-e-Taliban (TTP). USA har utlovd en belønning på 5 millioner dollar for ham.

Den pakistanske hæren startet i slutten av april en voldsom militæroffensiv for å slå tilbake mot et Taliban på frammarsj nordvest i landet.

Utlover dusør

Pakistanske styresmakter utlover nå en dusør på 5 millioner rupi for opplysninger som fører til pågripelsen av den religiøse lederen Maulana Fazlulla, som regnes som arkitekten bak Talibans opprør i de nordvestlige delene av landet.

Styresmaktene har samtidig publisert lister med navn og bilde på 20 andre væpnede opprøre, blant dem Talibans talsmann Muslim Khan.

Folk som kommer med opplysninger som fører til pågripelsen - død eller levende - av disse personene, vil motta en dusør, heter det i kunngjøringen.

Lista ble trykket i Pakistans ledende aviser torsdag og var ledsaget av et vers fra Koranen: «Spre ikke anarki i landet.» (©NTB)